Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τζανακόπουλος δηλώσεις: Κουβέντες εκ του περισσού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος δηλώσεις: Κουβέντες εκ του περισσού

Τζανακόπουλος δηλώσεις: Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι κάνουν δηλώσεις για τις δηλώσεις και ποιοι κάνουν δηλώσεις με ουσία.

Όλοι φαντάζομαι ότι θυμόμαστε αυτήν την περιβόητη φράση περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας, που είχε ακουστεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Και πόση συζήτηση δεν είχε γίνει τότε για τον έλεγχο, που για πολλούς ήθελε να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος. Η συζήτηση αυτή επανέρχεται τώρα με τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου για εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα. Όπως εξήγησε το ίδιο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την φράση του αυτή θέλησε να καταδείξει ότι στον ευρύτερο, αλλά και τον στενότερο δημόσιο τομέα υπάρχουν «στεγανά», που δεν επιτρέπουν ακόμη και σε μια ρηξικέλευθη πολιτικά απόφαση να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Και επομένως τα αποστήματα αυτά πρέπει να εξαλειφθούν για να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρά το έργο της με βάση τις πολιτικές της δεσμεύσεις και αποφάσεις. Είναι όμως έτσι; Γιατί από την άλλη πλευρά -και δεν εννοούμε μόνο την πλευρά της ΝΔ- η δήλωση αυτή μεταφράστηκε, όπως ακριβώς και η δήλωση του κ. Τσίπρα περί ελέγχου των αρμών του κράτους, δηλαδή μεταφράστηκε ως δυνάμει απειλή για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί για την λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα και πολλά στελέχη έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει ακόμη και άρση της μονιμότητας. Ωστόσο όλα τα χρόνια από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ουδείς τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο.

Υπουργείο Οικονομίας

Ξεκάθαρες τοποθετήσεις

Και όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων που κανείς δεν θέλει να χάσει, ούτε να δυσαρεστήσει. Επομένως το να μιλά κάποιος για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι θεμιτό και πολύ σωστό, αλλά αν κάποιος μιλά για έλεγχο του δημόσιου τομέα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, που παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος, που η κοινωνία μας έχει απορρίψει εδώ και χρόνια. Άρα καλό θα ήταν όποιος θέλει να τοποθετηθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους να το κάνει ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα.

Δηλαδή θες να απολύσεις δημοσίους υπαλλήλους; Πες το ξεκάθαρα. Θες να ελέγξεις τους υπαλλήλους, ώστε να περνάς τις δικές σου αποφάσεις; Πες το ξεκάθαρα. Θες το δημόσιο να λειτουργεί όπως λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες; Επίσης πες το ξεκάθαρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες εκ του περισσού και δεν προσδίδουν κανένα όφελος, απλά δημιουργούν κρότο και λάμψη με μηδενικό ουσιαστικό αποτύπωμα. Άρα και σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι κάνουν δηλώσεις για τις δηλώσεις και ποιοι κάνουν δηλώσεις με ουσία. Κατανοητό; Νομίζω ότι είναι και απλό και κατανοητό!

Τσίπρας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις