Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύλληψη Λαγού – Βέλγιο: Πώς έπεσε στα χέρια των Αρχών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλληψη Λαγού – Βέλγιο: Πώς έπεσε στα χέρια των Αρχών

Σύλληψη Λαγού - Βέλγιο: Πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός - Το "σήμα" Χρυσοχοΐδη σε ευρωπαίους ομολόγους του - Πώς έγινε η σύλληψη.

Στα χέρια των Βελγικών αρχών βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός ο οποίος χθες συνελήφθη στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής και πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, έφτασε στα χέρια της αστυνομίας και αναμένεται άμεσα (εντός 48ωρου όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1) να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, όπου αναμένεται να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την σύλληψή του, καθώς δεν έχει αποσταλεί ακόμα η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του. Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού (658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά), οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Μετά την απόφαση άρσης ασυλίας του Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο, κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές αρχές που εξέδωσαν ερυθρά αγγελία. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Αυτό το χρονικό διάστημα, οι Βέλγοι αστυνομικοί τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα σε 24ωρη βάση. Όταν ακούστηκε ότι ο Γιάννης Λαγός προσπαθεί να εξαφανίσει τα ίχνη του αναζητώντας διόδους διαφυγής προς Νορβηγία ή Δανία, προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αστυνομικός κλοιός έσφιξε γύρω του. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε με τους ομολόγους του αυτών των δύο χωρών αλλά και με τον αντίστοιχο υπουργό του Βελγίου, προκειμένου να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δόθηκαν εντολές στα στελέχη διωκτικών αρχών σε όλα τα αεροδρόμια του Βελγίου και σε σταθμούς των συνόρων τους στην περίπτωση οδικής διαφυγής, να βρίσκονται σε επιφυλακή και στην περίπτωση που εμφανιζόταν να ενημέρωναν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύλληψη Λαγού: Το χρονικό 

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει κάπου. Τότε, τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας με δύο συναδέλφους του και αφού ταυτοποίησε ότι ήταν αυτός, του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν αντιστάθηκε. Οι πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν ότι χρειάστηκε να βγει από το σπίτι η σύντροφος του Λαγού για να κάνει τη διερμηνέα. Παρά την άρση ασυλίας του, ο Λαγός παραμένει Ευρωβουλευτής μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024, και θα συνεχίζει να πληρώνεται με μισθό που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης άλλοτε ισχυρός βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, εκμεταλλευόμενος την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, δεν μπήκε στη φυλακή.

Η καταδίκη

Ο Γιάννης Λαγός είχε καταδικαστεί τον περασμένο Οκτώβριο σε 13 χρονιά και 8 μήνες κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η συγκεκριμένη ποινή δεν είχε ανασταλτική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση έκδοσης του απο τις βελγικές αρχές θα πάρει το δρόμο της φυλακής. Σημειώνεται ότι βάσει των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές.

Μετά και τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, πλέον ο Χρήστος Παππάς παραμένει ο μόνος από τα συνολικά 7 μέλη της Χρυσής Αυγής που είχαν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που ακόμα αναζητείται από τις αρχές. Σε βάρος του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα από την Interpol τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα ίχνη του χάθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις