Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φαγητό και ψυχολογία: 5 τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση
PLUS

Φαγητό και ψυχολογία: 5 τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση

Φαγητό και ψυχολογία: 5 τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση

Η διατροφή όπως σε όλους τους τομείς, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην ρύθμιση της διάθεσής μας. Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη όταν περιμένουμε να γευτούμε ένα καλό φαγητό και αυτή η αναμονή το κάνει ακόμη πιο λαχταριστό. Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που κάποια συστατικά τους μας φτιάχνουν πραγματικά τη διάθεση, είτε είναι φρούτα, είτε λαχανικά είτε οτιδήποτε άλλο.

Μπανάνες

Έχουμε γράψει και άλλη φορά στο itrofi.gr ότι οι μπανάνες είναι γεμάτες κάλιο, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι περιέχουν και τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β, φυλλικού οξέος, και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Οι μπανάνες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο για να αισθάνεστε πλήρεις, επιβραδύνοντας παράλληλα την πέψη και κρατώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μούρα

Ορισμένες γεύσεις στα μούρα έχουν χημική ομοιότητα με το βαλπροϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο σταθεροποίησης της διάθεσης, σύμφωνα με μελέτες. Το φλαβονοειδές ανθοκυανιδίνη που περιέχεται στα μούρα μειώνει επίσης τις φλεγμονές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη έτσι δεν επηρρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Τέλος, επειδή περιέχουν νερό και φυτικές ίνες, βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα, βελτιώνοντας τη διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα

Choc-o maniacs χαρείτε! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη. Τα αντιοξειδωτικά της χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων  της κόπωσης, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας. Τέλος, οι μοναδικές φυσικές ουσίες της προκαλούν αίσθηση ευφορίας παρόμοια  με το συναίσθημα του να είσαι ερωτευμένος.

Πράσινο τσάι

Ερευνες έδειξαν ότι η ψυχολογική πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα.

Σπανάκι

Περιέχει φολικό οξύ που ανακουφίζει την κατάθλιψη και μειώνει την κούραση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις