Επίδομα 534 Μαΐου πληρωμή: Σε ποιους εργαζόμενους μπαίνει «κόφτης»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 Μαΐου πληρωμή: Σε ποιους εργαζόμενους μπαίνει «κόφτης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Επίδομα 534 Μαΐου πληρωμή: Νέος «κόφτης» νομοθετείται άμεσα μετά και τις υποθέσεις απάτης που ανακάλυψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

27.04.2021 | 10:23

Νέος «κόφτης», τρίτος κατά σειρά, μπαίνει από τον Μάιο στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των 4 ωρών ημερησίως. Ο στόχος είναι διπλός:

Δείτε ακόμη: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού

-αφενός να σφίξει ο κλοιός γύρω από τις «μαϊμού αναστολές» και τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται σύστημα και εργαζόμενους για να αποκομίσουν κέρδη, καταστρατηγώντας τα μέτρα στήριξης με δεκάδες εικονικές προσλήψεις και

-αφετέρου να περιοριστεί η δαπάνη καθώς αποσωληνώνεται σταδιακά η οικονομία από τον κρατικό αναπνευστήρα.

Ο νέος «κόφτης» νομοθετείται άμεσα για να ισχύσει από τις αναστολές του Μαΐου, μετά και τις απίστευτες υποθέσεις απάτης που ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τις οποίες το υπουργείο Εργασίας στέλνει στη Δικαιοσύνη.

Λόγω της νέας ρήτρας «κόβονται» ωρομίσθιοι που φαίνονται να απασχολούνται ελάχιστες ώρες εργασίας τον μήνα, καθώς και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση που φαίνεται να εργάζονται με συμβάσεις για 3ωρα, 2ωρα κ.ο.κ. ημερησίως. Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται πως με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του «Εργάνη» για το 2020, οι μερικώς απασχολούμενοι, δηλωμένοι στο σύστημα για απασχόληση έως 10 ώρες την εβδομάδα συνολικά ανέρχονταν σε περίπου 120.000.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να κουμπώσει με το ισχύον που προβλέπει:

-Σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021 (όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δεν τίθενται σε αναστολή)

-Η πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών προχωρά με κριτήριο τζίρου για τις παλιές επιχειρήσεις. Συνεπώς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:

-να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

-να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Οι λίστες ΚΑΔ δεν αναμένεται να αλλάξουν

Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων θα είναι προαναγγελτικές, όπως ισχύει ήδη από τον Φεβρουάριο, δηλαδή θα πρέπει να προαναγγέλλονται στο σύστημα «Εργάνη». Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που προωθείται με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως.

Ο εν λόγω «κόφτης» κρίθηκε αναγκαίος μετά την αποκάλυψη ότι επιχειρήσεις είχαν προβεί σε δεκάδες εικονικές προσλήψεις και άλλες απίστευτες απάτες για να καρπώνονται τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Ετικέτες
Exit mobile version