Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – ΕΕ: Σκληρή στάση ξανά από τον Βέμπερ, «δεν θα δεχτούμε στενότερους δεσμούς»
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – ΕΕ: Σκληρή στάση ξανά από τον Βέμπερ, «δεν θα δεχτούμε στενότερους δεσμούς»

Τουρκία - ΕΕ: «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο με την Τουρκία και δεν θα δεχτούμε στενότερους δεσμούς, εάν ο πρόεδρος Eρντογάν δεν αλλάξει πορεία».

Η ΕΕ δεν θα δεχθεί στενότερους δεσμούς με την Τουρκία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει πορεία, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, με ανάρτηση στο twitter.

Δείτε ακόμη: Ερντογάν σε Μπάιντεν: «Συμμορίες Αρμενίων έσφαζαν στην Τουρκία – Κοιταχτείτε στον καθρέφτη”

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο με την Τουρκία και δεν θα δεχτούμε στενότερους δεσμούς, εάν ο πρόεδρος Eρντογάν δεν αλλάξει πορεία», ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Συμπλήρωσε ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι σημαντικές για εμάς, για να δούμε αν η Άγκυρα είναι πραγματικά έτοιμη για διάλογο. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

Παράλληλα, εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην «έκκληση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα για ίση μεταχείριση των γυναικών και των ανδρών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων κυβερνητικών θέσεων». «Οι αξίες μας πρέπει να είναι σήμα τιμής όταν είμαστε στο εξωτερικό και όχι πηγή διχασμού στο σπίτι», καταλήγει.

Ευρωβουλευτές για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: Η Άγκυρα ακολουθεί συγκρουσιακή και εχθρική εξωτερική πολιτική

Στην έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην πορεία προς την ΕΕ.

Στο κείμενο που ψηφίστηκε την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξωτερική πολιτική

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι σκληρές και, κατά καιρούς, προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς επίσης και η εχθρική εξωτερική της πολιτική, ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και το παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αποτελούν παραδείγματα που αναφέρονται ρητά στην έκθεση, η οποία καταδικάζει επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ενταξιακή διαδικασία και η αποτυχία της να δράσει όσον αφορά τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή διαδικασία.

Καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην επίτευξη στενότερων σχέσεων με την ΕΕ. Αν η υφιστάμενη αρνητική τάση δεν αναστραφεί επειγόντως και με συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις