Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά – εξελίξεις: Στο “μικροσκόπιο” 500 θάνατοι!
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά – εξελίξεις: Στο “μικροσκόπιο” 500 θάνατοι!

Γηροκομείο Χανιά - εξελίξεις: Στο 136% το ποσοστό των θανάτων στο γηροκομείο στα Χανιά με... 20% τον μέσο όρο

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στο γηροκομείο των Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου στην μονάδα φροντίδας. Μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 68 άνθρωποι, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με την υπάλληλο προέκυψε ενδεχομένως από βίαιο τάισμα. Σύμφωνα με την μαρτυρία γυναίκας 30 ηλικιωμένοι έφυγαν από τη ζωή μέσα στο γηροκομείο το διάστημα που εργαζόταν εκείνη στον οίκο ευγηρίας.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθηκες διαβιωσης των ηλικιωμένων, στον υποσιτισμό, στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων για να βρίσκονται σε καταστολή και στις κατακλίσεις που οδηγούσαν στον θάνατο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώην εργαζομένων δύο νοσηλευτές έπρεπε να φροντίζουν σε καθημερινή βάση 68 ηλικιωμένους ενώ τη νύχτα έμενε μόνο ένας νοσηλευτής. Τις επόμενες μέρες θα βγει το πόρισμα από τις ιστολογικές εξετάσεις ηλικιωμένης γυναίκας η εκταφή της οποία έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα. Στο θέμα αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που κατάγεται από τα Χανιά.

Θέμα χρόνου οι διώξεις – Το υπόμνημα του δικηγόρου του γηροκομείου

Αναφορά -υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γηροκομείου των Χανίων σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή. Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Παράλληλα, προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Οι διώξεις σε βάρος των ιθυνόντων του γηροκομείου είναι θέμα χρόνου, ενώ οι αρχές εξετάζουν αν έγιναν μεταβιβάσεις περιουσιών των τροφίμων προς το ίδρυμα.

Εξετάζονται 500 θάνατοι στη δομή!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ζητούμενο τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για την ελληνική Δικαιοσύνη είναι να διευκρινιστεί πόσοι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο που λειτουργούσε 11 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θάνατοι που εξετάζονται ξεπερνούν τους 500. Παράλληλα, οι αρχές επεξεργάζονται τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, το πως μια δομή δυναμικής 50 κλινών φιλοξενούσε 100 γέροντες. Σε ότι αφορά στις εκταφές, δεν αναμένεται να γίνουν άλλες, καθώς όταν το σώμα είναι σε προχωρημένη σήψη, δεν μπορεί να φανεί αν ο θάνατος προήλθε από ανακοπή ή άλλη αιτία. Τέλος, αναμένεται να εξεταστούν οι συνταγογραφήσεις των ηλικιωμένων αλλά και οι γνωματεύσεις γιατρών και νοσηλευτών για κάποιους από τους τρόφιμους που είχαν χρειαστεί νοσοκομείο.

https://www.youtube.com/watch?v=6X-gdmrvuik

Γηροκομείο Χανιά: Τη Μεγάλη Τετάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης του νοσηλευτή

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση που αφορά σε νοσηλευτή του γηροκομείου στα Χανιά, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής και σε βάρος του οποίου κατατέθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από την δικηγόρο που έκανε την πρώτη καταγγελία για τις συνθήκες θανάτου του πατέρα της. Ο νοσηλευτής, σύμφωνα με το parakritika.gr κρατήθηκε το βράδυ στα κρατητήρια ενώ το πρωί της Δευτέρας ζήτησε και πήρε προθεσμία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Yπενθυμίζεται πως ο νοσηλευτής του γηροκομείου στα Χανιά συνελήφθη από τις αρχές αργά χθες Κυριακή βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, με αφορμή διάλογο που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, φέρεται να ανέφερε κάτω από δημοσίευμα το όνομα συγκεκριμένης εργαζόμενης στο γηροκομείο, αποδίδοντάς της κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ αναφορά -υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδιωτικού γηροκομείου των Χανίων σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή. Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Παράλληλα, προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις