Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων: Οι νέες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αξίας 700 εκατ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων: Οι νέες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αξίας 700 εκατ.

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων: Όλες οι δράσεις θα ενταχθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Μετά τη δράση επιδότησης του λιανεμπορίου η οποία ήδη προχωρά στο σκέλος προετοιμασίες της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων με στόχο να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα 330 εκατ ευρώ που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ (σ.σ. θα διατεθούν ως επιδοτήσεις το επόμενο διάστημα), προχωρά η σύνταξη και άλλων τουλάχιστο 3 προγραμμάτων.

«Ανεβάζοντας» έτσι τον συνολικό «λογαριασμό» των επιδοτήσεων που είναι στα σκαριά για να στηριχθούν οι εταιρείες που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας στα 700 εκατ ευρώ περίπου.

Δείτε ακόμη: Ο Σταϊκούρας στον Αυτιά: Ανοίγει η πλατφόρμα για την 7η επιστρεπτέα, πότε μπαίνουν τα χρήματα

Οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια

Σύμφωνα με την εξειδίκευση που έχει ήδη γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης,  η Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.

Δικηγόροι

Στόχος της δράσης Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκατ ευρώ «είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας» αναφέρεται.  «Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να περιορίσει με τη μορφή ενίσχυσης, την απώλεια εισοδημάτων γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων και να υποστηρίξει την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.

Αίθουσα Δικαστηρίου

Η εστίαση

Υπενθυμίζεται πως η πιο «ώριμη» δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θα χρηματοδοτείται και αυτή από μέσω του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2021-2027»).

Αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Εστίαση
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις