Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/4: Έκκληση Μητσοτάκη σε ηλικιωμένους να εμβολιαστούν

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.597, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 331.730 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 66 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.219 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.950 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797 (63.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.019 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +3.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 474 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κόσμος στην Ερμού

Έκκληση Μητσοτάκη σε ηλικιωμένους να εμβολιαστούν

Ειδική έκκληση στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν, επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές οι μονάδες τις οποίες εγκαινιάσαμε είναι κινητές μονάδες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη -ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη. Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» όπου σήμερα, μετά από προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τίθενται σε λειτουργία 18 νέες, πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και τολμηρές αποφάσεις ώστε να αξιοποιηθεί κάθε πόρος είτε προέρχεται από δημόσια συμμετοχή, είτε από ιδιωτική δωρεά για να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπογράμμισε δε πως οι δράσεις ανάδειξης των έργων των μεγάλων δωρητών αποτελούν δείγμα σεβασμού και ένδειξης ευγνωμοσύνης.

Έκκληση ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη στην πρώτη γραμμή 14 μήνες τώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν προς τον συνανθρώπους μας. «Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην «αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Κατέβασαν από λεωφορείο επιβάτες χωρίς έγγραφα

Εντατικοί και εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού για την περίοδο του Πάσχα.

Οι έλεγχοι είναι καθολικοί στα διόδια καθώς και στις εισόδους και τις εξόδους των πόλεων. Από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οχήματα αλλά και σε λεωφορεία ΚΤΕΛ , εξετάζοντας τα έγγραφα των μετακινήσεων τους και διασταυρώνοντας τα στοιχεία. Στα διόδια της Ελευσίνας (Αθηνών-Κορίνθου) η κυκλοφορία, μέχρι στιγμής, εξελίσσεται ομαλά με τις δυνάμεις της αστυνομίας να πραγματοποιούν από κοινού ελέγχους με κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να εξετάζονται οι βεβαιώσεις εργασίας που προσκομίζουν πολίτες ώστε να μετακινηθούν εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητάς τους. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί σταματούν τα διερχόμενα οχήματα και ζητούν από οδηγούς και επιβάτες τις βεβαιώσεις εργασίας τους. Στη συνέχεια ο αστυνομικός παραδίδει στον επιθεωρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το έγγραφο και εκείνος με τη σειρά του κάνει επιτόπου διασταύρωση των στοιχείων από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

«Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να αποτρέψουμε ουσιαστικά τις άσκοπες μετακινήσεις και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται οι πολίτες αυτές τις ελάχιστες εξαιρέσεις που δίνει τη δυνατότητα ο νόμος για να μετακινούνται από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και όχι η βεβαίωση των παραβάσεων», επισημαίνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αστυνόμος Β’ και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, που βρέθηκε σήμερα από το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας, ενώ προσθέτει «ότι η κίνηση εξελίσσεται σε κανονικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι στο σημείο των διοδίων παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση λόγω του ότι τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ σταματούν καθολικά τα οχήματα».

Τσουχτερά πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ μάλιστα σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμων 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.

Η κ. Ροτζιώκου υπογραμμίζει ότι σκοπός είναι επίσης να «καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι έχει απομείνει πραγματικά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις». «Ας κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να έρθει αυτό το χρονικό σημείο. Οι έλεγχοι είναι ήδη πολύ εντατικοί και θα είναι όλο το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί αντιλαμβανόμαστε και την ανάγκη που μπορεί να αισθάνονται κάποιοι συμπολίτες μας να θέλουν να πάνε να δουν τους δικούς τους αυτές τις μέρες όμως πραγματικά ας κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να περάσει αυτό το Πάσχα που είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με το προηγούμενο ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα έτσι όπως πρέπει και όπως έχουμε συνηθίσει», σημειώνει η κ. Ροτζιώκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις