Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ 2021 πληρωμή: «Καμία αλλαγή φέτος, τέλος του έτους οι αποφάσεις για νέες αντικειμενικές»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021 πληρωμή: «Καμία αλλαγή φέτος, τέλος του έτους οι αποφάσεις για νέες αντικειμενικές»

ΕΝΦΙΑ 2021 πληρωμή: Χωρίς αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2021 - Σε έξι δόσεις η εξόφληση

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8%.

Δείτε ακόμη: Πότε θα γίνει η καταβολή και πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μαζί με τον καθορισμό τιμών ζώνης, για πρώτη φορά σε νέες περιοχές. Πρόσθεσε δε, πως η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να “τρέξει” τις προσαρμογές των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους θα εξεταστούν τα δεδομένα για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί εφέτος σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

άγαμος: έως 9.000 ευρώ
έγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ,
έγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακίνητα

Δικαιούχοι απαλλαγής 100%:

– Σε οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
Έγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις