Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία: Ένα προκλητικό ντοκιμαντέρ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία: Ένα προκλητικό ντοκιμαντέρ

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία: Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" της Τουρκίας

Την προβολή προπαγανδιστικού ντοκιμαντέρ με θέμα την… «Γαλάζια Πατρίδα» προαναγγέλλει για τις 27 Απριλίου το τουρκικό εθνικό δίκτυο TRT. Το ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε το τμήμα Ενημέρωσης του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, θα προβάλλει τις προκλητικές θέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουν κωδικοποιηθεί με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα». Η στρατηγική υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», περνάει μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού αποσκοπώντας στο γκριζάρισμα δεκάδων νησιών του Αιγαίου και αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Δείτε ακόμη: Η… φρόνιμη Τουρκία, φέρνει πιο κοντά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε μέσα σε 10 μέρες από μία ομάδα 10 ατόμων στην οποία συμμετείχε και ο “πατέρας” της όλης έμπνευσης του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Πλάνα με… Καστελόριζο!

Θα παρουσιάσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019. Ήδη το TRT ξεκίνησε την προβολή του σχετικού τρέιλερ, που ξεκινάει με πλάνα του Καστελόριζου από τα τουρκικά παράλια. Με ανάρτησή του στο Twitter, o Γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Ερέν, ο οποίος κατάγεται από την Θράκη, έκανε γνωστό πως το προκλητικό ντοκιμαντέρ: «προβάλλει τα δικαιώματα της Τουρκίας όπως απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες».

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας παρέχει τη βάση για τουρκικές αξιώσεις σε χωρικά ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου που ξεπερνούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες μεσογειακές χώρες. Αρχικά διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ομιλία ενώ στεκόταν μπροστά από έναν χάρτη που έδειχνε τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που θεωρείται ως “γαλάζια πατρίδα” της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις