Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Johnson & Johnson – Κομισιόν: Αναποφάσιστη για την αγορά 200 εκατ. πρόσθετων δόσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Johnson & Johnson – Κομισιόν: Αναποφάσιστη για την αγορά 200 εκατ. πρόσθετων δόσεων

Johnson & Johnson - Κομισιόν: Είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από το ζήτημα με την AstraZeneca και την απόφασή της να μην παραλάβει επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων και του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

«Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου. Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

Εμβόλια

“Όχι” της ΕΕ στις 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις της Astrazeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή να αγοράσει 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, η οποία περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση προμήθειας που έχει η ΕΕ με την εταιρεία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ένας εκπρόσωπος είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την άσκηση της επιλογής έχει ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να την αποδεχθεί. Η Επιτροπή είχε παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca ως μέρος μιας σύμβασης που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει και νομικά εναντίον της AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο εκπρόσωπος επισήμανε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα δύο διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σχολίασαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca, όμως πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες χώρες μέλη στηρίζουν την κίνηση. Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση επισήμαναν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς εκτιμά ότι αυτή δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ένωση. Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, τους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για τις προθέσεις της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις