Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός μέτρα προστασίας: Η σημασία της διπλής μάσκας (έρευνα)
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός μέτρα προστασίας: Η σημασία της διπλής μάσκας (έρευνα)

Κορονοϊός μέτρα προστασίας: Νέα έρευνα για τη διπλή μάσκα

Μια από τις πιο πρόσφατες έρευνες με θέμα τη χρήση διπλής μάσκας, έρχεται να ενημερώσει, ότι σημασία δεν έχει πόσες μάσκες φοράμε, αλλά πώς τις φοράμε. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Σε μια εποχή που ερευνώνται διαρκώς όσα αφορούν τον κορωνοϊό, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα η χρήση της διπλής μάσκας, που προσφάτως προωθήθηκε ως η πλέον αποτελεσματική.

Μετά παρουσιάστηκαν και όσα υπάρχουν μέσα στις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες, προκειμένου να καταλάβουμε τους λόγους που ο συνδυασμός ήταν η ενδεδειγμένη λύση.  Η τελευταία έρευνα που αφορά το αξεσουάρ όλης της ανθρωπότητας ενημερώνει πως εφόσον φορούμε μια μάσκα που εφαρμόζει άψογα στο πρόσωπο μας (δεν αφήνει κενά), δεν χρειάζεται να φορέσουμε και δεύτερη.

Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό κατά τους ειδικούς

Οι ερευνητές του University of North Carolina δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς σε εθελοντές (μια μάσκα, δυο διαφορετικών υλικών κλπ) και διαπίστωσαν πως αυτή της πλήρους κάλυψης (μπαντάνα ή γκέτα ή ο ‘λαιμός’ που φορούν οι ιδιοκτήτες μηχανών -να καλύπτει τη μύτη και το στόμα) πάνω από μια χειρουργική μάσκα, δίνει το καλύτερο φιλτράρισμα. “Καταλάβαμε πως οι δυο μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές, χάριν της καλύτερης εφαρμογής και όχι των περισσότερων ‘στρώσεων’”, εξήγησε η Έμιλι Σίκμπερτ Μπένετ, εκ των μελετητών, στο Βusiness Insider. O ίδιος συνδυασμός με τη χειρουργική μάσκα πάνω από την μπαντάνα -την γκέτα/τον ‘λαιμό’ κλπ- δίνει κάλυψη (φιλτράρισμα) ανάλογο της χρήσης μόνο μιας χειρουργικής μάσκας.

Καλύτερη εφαρμογή όταν βάλουμε την υφασμάτινη μάσκα πάνω στη χειρουργική

Οι χειρουργικές μάσκες στην πλειονότητά τους, είναι φτιαγμένες από layers μη υφασμένου υλικού -το ίδιο με τις N95. Κάποιες διαθέτουν και ηλεκτροστατικό ‘φράγμα’ που τοποθετήθηκε για να ‘παγιδεύει’ τα μολυσμένα σωματίδια. Εν τούτοις, αυτό το είδος έχει λιγότερο καλή εφαρμογή, από τις υφασμάτινες μάσκες. Και για αυτό αν βάλουμε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική, έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα -σε κάλυψη/εφαρμογή και φιλτράρισμα. Κοινώς συμπληρώνει ιδανικά η μια την άλλη. Οι ειδικοί εξήγησαν πως αν δεν αισθάνεστε βολικά με δυο μάσκες, μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο: να ‘κλείσετε’ τα κενά της χειρουργικής μάσκας, κατά τον ακόλουθο τρόπο. Για το τέλος αφήσαμε την ουσία της ιστορίας που θέλει τη διπλή μάσκα να είναι πιο αποτελεσματική, όταν χρησιμοποιούν όλοι αυτήν τη μέθοδο. Δηλαδή, όλοι όσοι είναι μπροστά μας -με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Δείτε πώς να εφαρμόζετε σωστά στο πρόσωπό σας τη διπλή μάσκα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις