Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τροφές που μπορεί να φάει ο σκύλος: Μόνο αυτές επιτρέπονται
PLUS

Τροφές που μπορεί να φάει ο σκύλος: Μόνο αυτές επιτρέπονται

Σκύλος και ανθρώπινο φαγητό: Αυτά μπορείτε να του δώσετε να φάει

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, και σίγουρα αν έχετε έναν θα θέλετε να του δείξετε την αγάπη σας με κάθε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορείτε να του δίνετε το φαγητό που τρώτε, όσο και αν σας κοιτάει μέσα στα μάτια. Τα σκυλιά μεταβολίζουν τα τρόφιμα διαφορετικά από τους ανθρώπους, για αυτό και ορισμένες τροφές που είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους μπορεί να είναι τοξικές για τους σκύλους. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες που επιτρέπονται, αλλά πάντα με μέτρο.

Μπορείτε στο σκύλο σας οποιοδήποτε κρέας, βρασμένο ελαφρά, όπως και τυρί ή λίγο γιαούρτι, σε περίπτωση που ο σκύλος δεν είναι δυσανεκτικός στη λακτάση). Επίσης το φυστικοβούτηρο είναι ένα τέλειο γλύκισμα για το σκύλο, αλλά προτιμήστε αυτό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού. Μπορείτε επίσης να δώσετε ρύζι ή ελάχιστη ποσότητα μακαρόνια, πάντα σκέτα ή βρασμένα σε φυσικό ζωμό. Συνήθως έτσι αντιμετωπίζεται και η διάρροια του σκύλου με φυσικό τρόπο.

Λαχανικά και φρούτα που επιτρέπονται:

Ο σκύλος σας μπορεί να καταναλώσει συμπληρωματικά στη διατροφή του τα εξής: πράσινα φασολάκια, αγγούρι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, κολοκύθα, μαϊντανό, λάχανο, κολοκύθι, μπανάνα (καταπληκτική πηγή καλίου και ασβεστίου), αχλάδι και μήλο (χωρίς κουκούτσια ή φλούδα), μάνγκο, πεπόνι, ανανά, φράουλες ή οποιαδήποτε “berries” (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι. Επίσης μπορείτε να δώσετε κόκκινη πιπεριά η οποία είναι πλούσια σε σίδηρο (προσοχή όχι την καυτερή), καθώς και παντζάρια τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον σκύλο καθώς καθαρίζουν το συκώτι του.

Ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορεί να φάει

Το καρότο: Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας, πάντα ωμό. Μπορείτε να του το δώσετε σαν “μασητήρι”. Το βοηθάει να έχει καλή κατάσταση δοντιών καθώς του τα καθαρίζει φυσικά, αλλά του προσφέρει και μια σωστή διατροφή.

Λαχανικά και φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται

Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο σας κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, πράσο, αβοκάντο, σταφύλια και σταφίδες, ροδάκινο και βερίκοκο, οποιαδήποτε εσπεριδοειδή και κουκούτσια από οποιοδήποτε φρούτο.Τέλος, επειδή οι σκύλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν τα λαχανικά, θα πρέπει να τους διευκολύνουμε. Αν επιλέξουμε να τους δώσουμε τα λαχανικά που επιτρέπονται, ωμά, θα πρέπει να τα τρίψουμε στον τρίφτη ή να τα πολτοποιήσουμε. Αλλιώς, μπορούμε να τα βράσουμε ελάχιστα (ώστε να μη χάσουν τη διατροφική τους αξία) και να τα ψιλοκόψουμε. Πάντα τα προσφέρουμε μαζί με την ξηρά τροφή.

Γενικά, αν έχετε επιλέξει μία καλή ξηρά τροφή, οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας καλύπτονται. Αν θέλετε να το επιβραβεύσετε ή απλά να του προσφέρετε μία πιο ενδιαφέρουσα γεύση, χρησιμοποιήστε μία από τις παραπάνω κατάλληλες τροφές, αλλά να θυμάστε πάντα να αφαιρέσετε την ανάλογη ποσότητα από την ημερήσια ποσότητα ξηράς τροφής που τρώει ο σκύλος σας προς αποφυγή προβλημάτων βάρους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις