Αθήνα

°C

Κυριακή

09

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμένοι και περιορισμοί ECDC: Δεν χρειάζονται μάσκες και αποστάσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμένοι και περιορισμοί ECDC: Δεν χρειάζονται μάσκες και αποστάσεις

Εμβολιασμένοι και περιορισμοί ECDC: Οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Πιο χαλαρούς κανόνες για τους εμβολιασμένους προτείνει το ECDC, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση εμβολιασμών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα. Όπως γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς στο Bloomberg, όταν πλήρως εμβολιασμένοι συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα της απόστασης και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν, σύμφωνα με μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το ECDC. Οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλια έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί είναι επίσης χαμηλός.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με covid 19, ipad, sars-cov-2

«Η Ευρώπη αρχίζει να βελτιώνεται στον τομέα των εμβολιασμών»

Αλλο δημοσίευμα του Bloomberg έγραψε ότι η Ευρώπη, επιτέλους, βρίσκεται σε καλό σημείο στην κούρσα των εμβολιασμών, «αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ήπειρος μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και να ανοίξει ξανά τις οικονομίες γρηγορότερα από το αναμενόμενο». «Η βελτίωση του ρυθμού των εμβολιασμών αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που σημαδεύτηκε από μια εκνευριστική εκστρατεία, που άφησε το μπλοκ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η ήπειρος χτυπήθηκε επίσης με ένα νέο κύμα του ιού, ωθώντας τις χώρες στην επαναφορά αυστηρότερων μέτρων κλειδώματος», εξηγεί το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χάρη στον ταχύτερο εμβολιασμό, η ΕΕ μπορεί να αφήσει πίσω της το «άνοιξε-κλείσε» του lockdown και οι οικονομίες να εκκινήσουν ξανά και με ασφάλεια.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με coronavirus, covid-19, laptop

Εμβολιασμός: Στη Σουηδία χαλαρώνουν οι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί

Λίγες ημέρες πριν η Σουηδία ανακοίνωσε πως χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, στην πλειονότητά τους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Περί το ένα πέμπτο των Σουηδών έχει εμβολιαστεί, περιλαμβανομένου του συνόλου των ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, και οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σταδιακά στον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι άνθρωποι μπορούν να συναντώνται με άλλους εκτός της κοινωνικής τους «φούσκας» – ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους – και οι κοινές εκδηλώσεις στους οίκους ευγηρίας μπορούν να επαναληφθούν. Οι συνταξιούχοι που έχουν εμβολιασθεί μπορούν επίσης και πάλι να πάνε για ψώνια στα καταστήματα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με coronavirus, covid, covid 19

Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της

«Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «μία μικρή χαλάρωση» των περιορισμών και ότι και αυτοί που έχουν εμβολιασθεί δεν θα μπορούν ακόμη να ζουν τις ζωές τους κανονικά με συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, ούτε να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία όταν αυτό είναι δυνατόν.

Η Σουηδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Σαν Μαρίνο και οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι η ώρα για την χαλάρωση των μέτρων για άλλες πληθυσμιακές ομάδες. «Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιασθεί αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει διαφορά στην πίεση προς το σύστημα υγείας ή την διάδοση της επιδημίας γενικώς», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Περί τα 2,2 εκατομμύρια Σουηδοί επί πληθυσμού 10,4 εκατομμυρίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αλλά το πρόγραμμα εμβολιασμού παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω του ρυθμού της τροφοδοσίας και ανησυχιών για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson. Η Σουηδία περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με την Ρωσία την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με coronavirus, covid-19, ασθένεια
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις