Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πεφταστέρια 2021: Κορυφώνονται αύριο 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Πεφταστέρια 2021: Κορυφώνονται αύριο 22 Απριλίου

Βροχή από «πεφταστέρια» 2021: Κορύφωση «Λυρίδων» στις 22/4

Τα «πεφταστέρια» της άνοιξης αναμένονται να κορυφωθούν στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, αύριο το βράδυ (22 Απριλίου) προς ξημερώματα της Παρασκευής 23 Απριλίου. Οι Λυρίδες είναι μια μέση βροχή από πεφταστέρια, που συνήθως διαρκεί από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, που παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική τους προέλευση

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Οι περισσότερες βροχές διαττόντων είναι προβλέψιμες και συμβαίνουν την ίδια περίπου ημερομηνία κάθε χρόνο. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό πάντως που περιγράφει την ένταση μιας βροχής διαττόντων είναι ο μέγιστος αριθμός των διαττόντων που είναι ορατοί μέσα σε μία ώρα, δημιουργώντας στον νυχτερινό ουρανό ένα εντυπωσιακό θέαμα. Διάττονες αστέρες μπορούμε να παρατηρήσουμε τυχαία, σχεδόν οποιαδήποτε νύχτα του χρόνου, αλλά όταν μια ομάδα από αυτούς συναντά την γη μαζικά από την ίδια διεύθυνση, έχουμε την λεγόμενη βροχή διαττόντων ή βροχή μετεώρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις