Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εστίαση 4 Μαΐου: Άνοιγμα με τραπεζάκια έξω εισηγούνται οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση 4 Μαΐου: Άνοιγμα με τραπεζάκια έξω εισηγούνται οι ειδικοί

Εστίαση 4 Μαΐου: Η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μένει η ψηφοφορία των λοιμωξιολόγων για να κλειδώσει η απόφαση.

Νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν φαίνεται ότι θ’ ανοίξει η εστίαση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει, υπάρχει απόφαση να γίνει εισήγηση προς την κυβέρνηση για άνοιγμά της στις 4 Μαΐου, αποκλειστικά με τραπεζάκια έξω.

Η επιτροπή δίνει πράσινο φως για επανεκκίνηση της εστίασης, εστιατόρια και καφέ, αμέσως μετά το Πάσχα, την Τρίτη 4 Μαΐου με τραπεζάκια αποκλειστικά έξω και φυσικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μένει η ψηφοφορία των λοιμωξιολόγων για να κλειδώσει η απόφαση.

«Να διοχετεύσουμε τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους»

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι πρόθεση είναι να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα: «να διοχετεύσουμε τους πολίτες κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους αφού και ο καλός καιρός δίνει αυτό το δικαίωμα».

Σχετικά με τον «οδικό χάρτη για ελεγχόμενο άνοιγμα στην κοινωνία και στην αγορά» ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στην ΕΡΤ για πιο σαφή ορίζοντα ελευθερίας, με όπλο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και τον εμβολιασμό και σύμμαχο τον καλό καιρό. Χαρακτήρισε επιτυχημένη την επιλογή της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο και τα Λύκεια και τόνισε ότι «με την ίδια λογική ακούμε και σήμερα τους ειδικούς».

«Στόχος Μαϊου είναι η πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων και βασικό θέμα είναι οι πολίτες να πειστούν και να εγγραφούν στην πλατφόρμα», δήλωσε στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Σχετικά με τα self tests τόνισε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει την «επάρκεια ως αρχές Ιουνίου, κατά την μεταβατική περίοδο προς ομαλότητα». Επίσης, χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή τη μέθοδο με την οποία άνοιξαν τα Λύκεια, με πρόθεση της κυβέρνησης να το εφαρμόσει σε Γυμνάσια και Δημοτικά.

Εστίαση

Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με μέτρα, προτείνει η Παγώνη

«Ήταν αναμενόμενο και το είχα πει μετά τα Χριστούγεννα για το Πάσχα», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι αυτό που είχε πει και παλαιότερα είναι ότι δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να φύγουμε εκτός νομού. “Όταν είσαι στην πρώτη γραμμή έχεις και τα στοιχεία”, τόνισε η κ. Παγώνη σημειώνοντας ότι οι νοσοκομειακοί θα έπρεπε να ακούγονται πρώτοι. Σύμφωνα με την ίδια, “είναι όπως ο άρρωστος. Πρέπει να του πεις από την αρχή την πραγματικότητα για να ξέρει πώς θα κινηθεί”.

Για την αύξηση στα λύματα στην Αττική ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι δυνατόν να μην έχουμε αύξηση 171 % όταν έχουμε αυτές τις συγκεντρώσεις είτε στα πάρτι είτε στα λεωφορεία είτε στο μετρό; Φυσικά το περιμένουμε και που να δείτε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχίσουμε κατά αυτόν τον τρόπο, με το συνωστισμό σε πλατείες και τις γειτονιές”. “Γι’ αυτό φωνάζω να ανοίξει η εστίαση”, ανέφερε. “Έχουμε νέους που διασωληνώνονται και δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί”, εξήγησε.

Κατά την άποψη της, έχουν δίκιο οι νέοι να αντιδρούν. “Ας τους δώσουμε κάποια περιθώρια να αναπνέουν. Να καθίσουν σε ένα μπαρ με αποστάσεις και μέτρα, να αισθανθούν ξέγνοιαστα και να σταματήσει αυτό που γίνεται”, υπογράμμισε. Όπως εξήγησε “ένας συμπτωματικός στις πλατείες μπορεί να κολλήσει 50 άτομα”, διευκρινίζοντας ότι μιλάμε για καθιστούς, σε εξωτερικούς χώρους και με την τήρηση των μέτρων, μάσκες και αποστάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις