Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μουζέλης για Πολάκη: “Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί…”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζέλης για Πολάκη: “Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί…”

Μουζέλης για Πολάκη: Στην διαδρομή του από το 2015 μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δύο βασικά λάθη

Αίσθηση προκάλεσε άρθρο στα ΝΕΑ του μέλους της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ομότιμου καθηγητή του LSE, Νίκου Μουζέλη, κατά της ανοχής του Αλέξη Τσίπρα στον «πολακισμό». Ο εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Σημίτη, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, που η μετακίνησή του στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε αρκετά, στο άρθρο του, με τίτλο «Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί από τον Πολάκη, τότε…», γράφει ότι στην διαδρομή του από το 2015 μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «δύο βασικά λάθη: Τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και τη διατήρηση του παρωχημένου πολακισμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα του 4% με ουτοπική ιδεολογία και μαξιμαλιστικές θέσεις κατόρθωσε να γίνει η «πρώτη φορά Αριστερά». Για να το καταφέρει, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες – ένα ακραίο, εθνολαϊκιστικό κόμμα που προέκυψε από την τότε πολιτική συγκυρία. Ηταν το πρώτο βασικό λάθος του.

Θα έπρεπε να κάνει πιο συστηματικές προσπάθειες για να βρει έναν πιο κατάλληλο σύμμαχο. Αν δεν τον έβρισκε, θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα και να διεκδικήσει την εξουσία αργότερα», έγραψε, χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Είναι καιρός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική

«Αντί να σταματήσει τις εξαλλοσύνες του ευέξαπτου βουλευτή, τον διόρισε κεντρικό μέλος της προανακριτικής επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να κάνει ένα θαυμάσιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι καιρός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική και να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από στελέχη όπως ο Πολάκης. Αν δεν το κάνει, το κόμμα θα συνεχίζει την αυτοϋπονόμευσή του».

«Η διογκούμενη ένταση κορυφώθηκε όταν με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου ο Παύλος Πολάκης, σε μια από τις συνηθισμένες αμετροεπείς αντιδράσεις του, κατηγόρησε τη ΝΔ ως παράταξη δωσίλογων. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα, δεν υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό Πολάκη λέγοντας ότι «οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δωσίλογων», εντούτοις προσπάθησε να απαλύνει την αντίδραση του συνεργάτη του υποστηρίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο πολιτικών διενέξεων. Ο Πολάκης ωστόσο αμετανόητος επέμεινε στην κριτική του δηλώνοντας «τελεία και παύλα».

Ο ευέξαπτος Κρητικός

Θα περίμενε κανείς πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα περιόριζε τον ευέξαπτο Κρητικό, οι παρεμβάσεις του οποίου υποσκάπτουν την αξιοπιστία του κόμματος. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά αντ’ αυτού τον έβαλε στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τον ρόλο του Νίκου Παππά στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ. Αυτό μάλλον δείχνει πως θεωρεί τον στενό του φίλο χρήσιμο για μια πιο ριζοσπαστική/επιθετική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Νομίζω πως κάνει λάθος.

Ο πολακισμός δεν πείθει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου αλλά ούτε και πολλά στελέχη του κόμματος. Δεν πείθει ούτε αυτούς που ήδη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτούς που είναι αναποφάσιστοι». Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα Πολάκη, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στις αιτιάσεις, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τον βουλευτή Χανίων. Η συνεδρίαση κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, με τους Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Μπίστη να βάζουν το ζήτημα του βουλευτή Χανίων και να υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του και τα όσα κατά καιρούς δηλώνει δεν βοηθούν την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις