Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ύπνος χωρίς μαξιλάρι: Τα πλεονεκτήματα που δεν γνωρίζατε
PLUS

Ύπνος χωρίς μαξιλάρι: Τα πλεονεκτήματα που δεν γνωρίζατε

Ύπνος χωρίς μαξιλάρι: Μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κοιμηθούν χωρίς μαξιλάρι, και η αλήθεια είναι ότι κρύβονται κάποια οφέλη για την υγεία που δεν γνωρίζεις. Ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει μόνο εάν κοιμάσαι σε μια συγκεκριμένη θέση, και έτσι τα πλεονεκτήματα δεν ισχύουν πάντα και για όλους. Ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάσαι, μπορεί να ξυπνήσεις καλύτερα μετά τον ύπνο σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Μπορεί να επιλέγεις να κοιμηθείς χωρίς μαξιλάρι, αν ξυπνήσεις με πόνο στον αυχένα, ωστόσο τα μαξιλάρια προορίζονται να κρατήσουν τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση. Ευθυγραμμίζουν το λαιμό σας με το υπόλοιπο σώμα σας, το οποίο υποστηρίζει καλή στάση του σώματος. Ως εκ τούτου, η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο στον καλύτερο τύπο μαξιλαριού για στάση. Οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει πώς ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι επηρεάζει συγκεκριμένα τη σπονδυλική στήλη.

Η εξαίρεση

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ο ύπνος στο στομάχι σας βάζει τη σπονδυλική σας στήλη σε αφύσικη θέση. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας βρίσκεται στη μέση του σώματός σας. Προσθέτει άγχος στην πλάτη και το λαιμό, καθιστώντας δύσκολο για τη σπονδυλική σας στήλη να διατηρήσει τη φυσική της καμπύλη.Ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι μπορεί να κρατήσει το κεφάλι σας επίπεδο. Αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση στο λαιμό σας και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση.

Αυτό όμως δεν ισχύει για άλλες θέσεις ύπνου

Εάν κοιμάσαι στην πλάτη ή την πλάτη σου, ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη.

Μπορεί ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι να ανακουφίσει τον πόνο στον αυχένα;

Εάν κοιμάστε στο στομάχι, ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο στον αυχένα. Όταν βρίσκεστε στο στομάχι σας, το κεφάλι σας περιστρέφεται προς τα πλάγια. Ο λαιμός σας εκτείνεται επίσης προς τα πίσω. Αυτό το βάζει σε μια άβολη γωνία, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Σε αυτήν τη θέση, η χρήση μαξιλαριού αυξάνει μόνο την αδέξια γωνία του λαιμού σας. Αλλά ο ύπνος χωρίς κανέναν μπορεί να ελαχιστοποιήσει την αφύσικη θέση ενώ μειώνει την πίεση στην σπονδυλική στήλη.Παρά αυτό το πιθανό όφελος, λείπει η έρευνα. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα μαξιλάρια και τον πόνο στον αυχένα εστιάζονται στον καλύτερο τύπο μαξιλαριού για πόνο. Εάν ο λαιμός σας πονάει μετά τον ύπνο, μιλήστε με έναν γιατρό πριν πάτε χωρίς μαξιλάρι.

Ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι είναι καλό για τα μαλλιά σας;

Δεν υπάρχουν γνωστοί σύνδεσμοι μεταξύ της χρήσης μαξιλαριού και της υγείας των μαλλιών. Επομένως, οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει πώς ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι επηρεάζει τα μαλλιά.Αλλά υπάρχει κάποια συζήτηση για το πώς το υλικό της επιφάνειας του ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Η ιδέα είναι ότι μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη απορροφά τα φυσικά λάδια σας, τα οποία μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σας φριζάρισμα. Το μετάξι φέρεται να είναι καλύτερο για τα μαλλιά σας.Διαφορετικά, αν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τα μαλλιά σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις