Πάσχα 2021: Η κυβέρνηση δεν ρισκάρισε…

ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: Η κυβέρνηση δεν ρισκάρισε…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Πάσχα 2021: Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ρισκάρει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα…

20.04.2021 | 17:08

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ρισκάρει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα…Τα υψηλά κρούσματα, τα νέα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στα νοσοκομεία περιόρισαν το άνοιγμα δραστηριοτήτων.Παράγοντας τόνιζε στην Alpha freepress ότι «δεν έπρεπε να θυσιαστεί το γενικό καλό» και η θέση του Πρωθυπουργού ήταν ότι «δεν αξίζει να θυσιάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες στο χωριό». Ακόμη αναμένεται πολυκοσμία στους ναούς γεγονός που θα δημιουργήσει εστίες μετάδοσης. Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ρισκάρει το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου. Το υπουργείο Παιδείας εισηγείται άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, το άνοιγμά της είναι προ των πυλών, καθώς αποτελεί αίτημα των καταστηματαρχών.

Από τον Γιώργο Αυτιά

Τέσσερις ημέρες αργότερα θα ανοίξει και ο τουρισμός και είναι κρίσιμο να είναι ανοιχτή και η εστίαση. Στην περιφέρεια μια μερίδα των πολιτών ανησυχεί από μια μαζική εισροή επισκεπτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα που μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Ετσι λοιπόν, τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό μπαίνουν στο συρτάρι και το Πάσχα στην πόλη και στο μπαλκόνι θα επαναληφθεί… Στα εκκλησιαστικά ο Επιτάφιος θα γίνει με περιφορά γύρω από τους ναούς. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η Εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν πιστό ανά 15 τ.μ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνει υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Πάσχα 2021: Ο κορονοϊός φέρνει νωρίτερα την Ανάσταση!

Θα κάνουμε νωρίτερα Ανάσταση…Τις αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η λειτουργία της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στο προαύλιο των ναών. Για τις άλλες ακολουθίες και το ωράριο των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.».

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου».

 

Η Τελετή, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού. Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί».

Διαβάστε ακόμη

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις Πανελλήνιες 2021 – Παράταση σχολικού έτους μέχρι Ιούνιο
Exit mobile version