Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/4: Αυξήθηκε πάλι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής.

20.04.2021 | 17:46

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Σημειώνεται πως έγιναν περίπου 78.000 τεστ.

Αυξήθηκε πάλι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

Ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, καθώς το ιικό φορτίο εμφανίζεται να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την εικόνα αυτή μετέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας για τα μέχρι τώρα δεδομένα της πανδημίας αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου και ύστερα εμφανίστηκε μία μικρή πτώση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, το οποίο αυξήθηκε αισθητά για αρκετούς λόγους τις τελευταίες ημέρες.

Η κα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία της αύξησης αυτής, αναφέροντας ως παραδείγματα τους συνωστισμούς, το άνοιγμα δραστηριοτήτων κ.α. «Η αύξηση που εντοπίζεται στην Αττική, δεν μας οδηγεί σε καμία χαλάρωση», είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας τα δώσει μία εξήγηση, μίλησε για τις μετακινήσεις που γίνονται, τα σχολεία αλλά και τους συνωστισμούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχει αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που εντοπίζεται, όπως είπε, και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία. Το Ισραήλ από την πλευρά του, σημείωσε, έχει υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, κάτι που εξισορροπεί τις αρνητικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων αυτών.

«Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους» – Η πρόταση Βασιλακόπουλου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστηρίζει πως αν ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους μόνο τότε η ενδοοικιακή μετάδοση όσο και τα κορονοπάρτι θα μειωθούν.

«Το έχω προτείνει εδώ και ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα πολλά κορονοπάρτι. Όχι για να τα… θεραπεύσουμε, που και αυτά θα μειωθούν αν ανοίξουμε την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως για να θεραπεύσουμε την ενδοοικιακή μετάδοση. Τεράστιο ποσοστό της μετάδοσης αυτή τη στιγμή συμβαίνει μέσα στα σπίτια», δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Πιστεύω ότι αν ανοίξει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους και η ενδοοικιακή μετάδοση θα μειωθεί και οι πλατείες θα γίνουν πιο αραιές, με τα κορωνοπάρτι να μειώνονται», εξήγησε. Ερωτηθείς για το Πάσχα τόνισε πως «βλέπουμε ότι τα μέτρα που αρχικά λαμβάναμε και λέγονταν, lockdown, είχαν στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές και έτσι να μειωθεί η μετάδοση. Δεν λειτουργούν πλέον. Άρα ο κόσμος δεν συμμετέχει στην εφαρμογή. Αν αυτόν τον κόσμο τον κρατήσουμε πυκνά στην Αθήνα ή στις πόλεις, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μετάδοση στις πόλεις».

Exit mobile version