Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Κως κατασκοπεία: Συνελήφθη Αιγύπτιος, τα βίντεο που βρήκαν στο κινητό του
ΕΛΛΑΔΑ

Κως κατασκοπεία: Συνελήφθη Αιγύπτιος, τα βίντεο που βρήκαν στο κινητό του

Κως κατασκοπεία: Ο άνδρας αρνείται τις κατηγορίες και δεν έχει αποκαλύψει γιατί είχε αυτό το υλικό

Μπροστά σε μία άκρως σοβαρή, υπόθεση κατασκοπείας βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, μετά από τη σύλληψη 43χρονου Αιγύπτιου υπηκόου στην κατοχή του οποίου, σε κινητό τηλέφωνο βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κω!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού σε επιχείρηση στην Κω, θεωρείται στέλεχος μεγάλου κυκλώματος διακινητών, οι οποίοι από την Τουρκία, με ταχύπλοα σκάφη, μετέφεραν στην Κω και εν συνεχεία στην ενδοχώρα, παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι πλήρωναν 2.000 ευρώ για την μεταφορά τους.

Το υλικό από το κινητό του τηλέφωνο, αλλά ακόμη και ένα λάπτοπ και ένα U.S.B (ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο δεδομένων), έχουν ήδη σταλεί στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας προκειμένου να γίνει γνωστό όλο το περιεχόμενο σε βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και να διαπιστωθεί που κατέληγαν φωτογραφίες και βίντεο από ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους του νησιού της Κω.

Φωτογραφίες και βίντεο παρατηρητηρίων

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Alphafreepress, από την πρώτη εξέταση του υλικού που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Αιγύπτιου προκύπτει ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο των παρατηρητηρίων των στρατοπέδων της Κω και ίσως  και άλλων κοντινών νησιών, την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση  δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Οι δηλώσεις του υπουργού: 

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμα φορά, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η Ελλάδα έχει και φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα της και καταπολεμά τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, συχνά κάτω από την προστασία της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού  για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνθέτουν τη σοβαρή υπόθεση, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) προχώρησαν  σε επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα – διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα με πλαστά έγγραφα.

Συνόδευε δύο γυναίκες

Στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο 43χρονος Αιγύπτιος να συνοδεύει δύο αλλοδαπές, 23 και 27 χρόνων,  σε χώρο αναμονής ταξί εντός πόλεως. Οι αλλοδαπές συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα Κω για παράβαση των ν. 3386/2005 και  ν. 4251/2014, διότι κατά τον έλεγχο επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν. Στη συνέχεια, στελέχη της Λιμενικής Αρχής προχώρησαν  στη σύλληψη του μυστηριώδους Αιγύπτιου,  για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) Π.Κ.

Κι αυτό, όπως προαναφέρθηκε,  καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

«Ακολούθησε  έρευνα στην οικία του εντός πόλεως Κω», λέει το Λιμενικό  «όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (Η/Υ και φορητές συσκευές αποθήκευσης), οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση. Το δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας του ανωτέρω κατασχέθηκε».

Το μπλόκο του Λιμενικού

Τις ίδιες ώρες που διαδραματίζονταν τα πάρα πάνω άκρως σοβαρά,  περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ΦΩΚΑ ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πνευστό ταχύπλοο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές.

Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του. Επέβαιναν συνολικά οκτώ  αλλοδαποί στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω που έσπευσε στο σημείο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον επιβατικό λιμένα Κω.

Κατόπιν αξιοποίησης μαρτυριών, ένας 23χρονος αλλοδαπός εκ των οκτώ αποβιβασθέντων, αναγνωρίστηκε από το σύνολο των υπόλοιπων επτά αλλοδαπών ως ο διακινητής – χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις