Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ηνίοχος 2021 – Τουρκία: Η άσκηση “τσαντίζει” τον Ερντογάν, εικόνες που προκαλούν δέος
ΕΛΛΑΔΑ

Ηνίοχος 2021 – Τουρκία: Η άσκηση “τσαντίζει” τον Ερντογάν, εικόνες που προκαλούν δέος

Ηνίοχος 2021 - Τουρκία: Εντυπωσιακά και ίσως εντυπωσιακότερα elephant walk οπωσδήποτε έχουν πραγματοποιηθεί ανά το κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο κόκκινο, τόσο με τις δηλώσεις Ερντογάν και των υπουργών του, όσο και με τις ηχηρές απαντήσεις που έδωσε μέσα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, οι Ένοπλες Δυνάμεις φροντίζουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο καθεστώς. Οι εικόνες που φτάνουν στο τουρκικό στρατηγείο στην Άγκυρα προκαλούν την οργή των Τούρκων και του ίδιου του Ερντογάν. Απολύτως λογικό θα λέγαμε, αφού από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2021 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Ηνίοχος 2021: Δέος

Οι εικόνες που έρχονται από την 117 Πτέρυγα Μάχης προκαλούν δέος… με τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που συμμετέχουν να πραγματοποιούν την Κυριακή το εντυπωσιακό «Elephant walk» στον αεροδιάδρομο της Ανδραβίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για την… παρέλαση των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021». Επικεφαλής φυσικά στο «elephant walk τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 block 52+ adv και πίσω τους μαχητικά από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.

Από τις 12 Απριλίου που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», η Πολεμική μας Αεροπορία και οι χώρες που συμμετέχουν στην σπουδαία αεροπορική άσκηση, έχουν «σφραγίσει» όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Τούρκους να προσπαθούν μέσω των κατασκοπευτικών τους αεροσκαφών CN-235 να παρακολουθήσουν τη δράση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενώ κάποια ζευγάρια τουρκικών μαχητικών εισέρχονται σποραδικά και με τρόμο στο FIR Αθηνών, πριν μπουν με συνοπτικές διαδικασίες στο ελληνικό στόχαστρο και επιστρέψουν άρον άρον στην Τουρκία.

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Οι καθημερινές απογειώσεις είναι περίπου 120, με τους σχηματισμούς να απογειώνονται κατά κύματα και να δραστηριοποιούνται σε όλο το FIR Αθηνών, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από τη νότια Πελοπόννησο μέχρι το βορειότερο άκρο του Ιονίου. Θυμίζουμε επίσης πως στην άσκηση έδωσε το «παρών» και το πρώτο «γεράκι» της χώρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 116 ΠΜ στον Άραξο συμμετείχε σε νυχτερινή πτήση σχηματισμού δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced με NVGs της 336 Μοίρας, σε αποστολή προστασίας στόχων εναντίον Composite Air Operations (COMAO) εχθρικής απεικόνισης.

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος ενημερώθηκε από τους αρμόδιους επιτελείς για την εξέλιξη της μεγάλης πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης.Την Τρίτη (20/04), δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα έχουν την ευκαιρία να καλύψουν από κοντά την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», από το αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα Ηλείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις