Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα εστίασης Μάιος 2021: Τα κορονοπάρτι φέρνουν ξανά το θέμα στο “τραπέζι”
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εστίασης Μάιος 2021: Τα κορονοπάρτι φέρνουν ξανά το θέμα στο “τραπέζι”

Άνοιγμα εστίασης Μάιος 2021:Το δίλημμα τουρισμός - μετακίνηση εκτός νομού συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση - Ούτε οι γεμάτες πλατείες φέρνουν πρόωρα τα τραπεζάκια έξω

Τα δραματικά στοιχεία των τελευταίων ημερών για τον κορωνοϊό αλλά και το ζήτημα που εγείρει ο συνωστισμός στα πάρκα και τις πλατείες, με τη διενέργεια των κορωνοπάρτι, συζητήθηκαν εκτενώς τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από τα φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν κορωνοπάρτι.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο επίπεδα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου: Πρώτον, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς πλατειών, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πλατεία Βαρνάβα. Δεύτερον, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων, που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω του συνωστισμού που προκαλείται. Ωστόσο, δεν εκπέμπεται η προδιάθεση για οποιαδήποτε δυναμική επέμβαση σε σημεία, όπου υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις κόσμου. Σημειώνεται με έμφαση ότι παρόμοιες εικόνες με κορωνοπάρτι υπήρχαν και πέρυσι τον Ιούνιο, ωστόσο τότε είχαν αποκλιμακωθεί σχετικά γρήγορα.

Ανησυχία για τα πάρτι και τον συνωστισμό

Την ίδια στιγμή, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε πλατείες της Αθήνας, προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Κι αυτό διότι μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δείχνει θετικά σημάδια σταθεροποίησης με τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο αφενός πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, αφετέρου το σύστημα υγείας πιέζεται εδώ και εβδομάδες πέραν των ορίων του. «Υπάρχει κόπωση, οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, οι νέοι θέλουν να μπουν σε περιπέτειες, τώρα που είναι καλύτερα τα στοιχεία είναι κρίμα να γίνει αυτό» τονίζει το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

Προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι 

«Χθες είχαμε 10.000 ανθρώπους που διασκέδαζαν, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διοχετευθούν σε κέντρα διασκέδασης, αυτό είναι ασφαλέστερο» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο. «Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Πρωταρχικός στόχος η συζήτηση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι πολίτες, σημειώνοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. «Εμείς, ως κλινικοί γιατροί, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αναχαιτίσουμε την πληρότητα των ΜΕΘ και να μην χαλαρώσουμε, ώστε να έχουν οι ασθενείς ποιοτική φροντίδα. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Πρωταρχικός στόχος η συζήτηση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος, μετά τα ανοίγματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης. «Αν γίνει επέκταση των κρουσμάτων το Πάσχα δεν θα τελειώσουμε ούτε μέχρι το Μάιο που θα ανοίξει ο τουρισμός» δήλωσε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Όπως όλα δείχνουν, ανάλογα με την εξελικτική πορεία της πανδημίας, την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα εορταστεί το φετινό Πάσχα. Μέχρι στιγμής, το ζήτημα του ανοίγματος των υπερτοπικών μετακινήσεων και ειδικότερα το ενδεχόμενα το «Πάσχα στο χωριό» βρίσκονται στον «αέρα», με τους ειδικούς να εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας μαζικής εξόδου τη Μεγάλη Εβδομάδα. Κι αυτό, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών περιγράφουν μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επισημοποιηθεί και το πλάνο λειτουργίας των ιερών ναών με φόντο τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα.

Άνδρας περπατάει στην Αθήνα

Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινές μετακινήσεις και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Κατηγορηματικός ήταν τόσο σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των μετακινήσεων εν όψει Πάσχα, όσο και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα απο τους αρχικούς σχεδιασμούς εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι «η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις» ενώ συμπλήρωσε πως « είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου». Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα λόγω των κορωνοπάρτι, ο κ. Γώγος απάντησε ότι η επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού. Εξήγησε ότι παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το λιανεμπόριο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις»

Όπως εξήγησε, ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις. «Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε ο κ. Γώγος. Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σχετικά με τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση».

1.100 νέες εισαγωγές ασθενών σε 48 ώρες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια με φόντο τον ερχομό του Πάσχα, προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το ισχυρό «πρεσάρισμα» που δέχονται τα νοσοκομεία εξαιτίας των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ με Covid 19. Υπολογίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται θλιβερή «πρωτιά» στις ΜΕΘ, με συνολικά 841 διασωληνωμένους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Αττική εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς μόνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν έως το βράδυ της Κυριακή συνολικά 2.583 άνθρωποι, από τους οποίους οι 428 (σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων) είχαν εισαχθεί στις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 1.500 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα είχαν εισαχθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα συνολικά 866 ασθενείς. Παράλληλα, η Κρήτη μετρά συνολικά 142 ασθενείς στα νοσοκομεία της, με κορωνοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις