Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς φεύγει η μυρωδιά από κουνουπίδι: Μάθετε τον τρόπο που θα την εξαφανίσετε
PLUS

Πώς φεύγει η μυρωδιά από κουνουπίδι: Μάθετε τον τρόπο που θα την εξαφανίσετε

Πώς φεύγει η μυρωδιά από κουνουπίδι: Με μερικά tips δεν θα ξεμυρίσει ξανά το σπίτι.

Το κουνουπίδι είναι τόσο θρεπτικό που πρέπει να το τρώμε πάντα, όμως μετά από το βράσιμο του αφήνει μία άσχημη μυρωδιά στο σπίτι, που πολλές φορές δεν φεύγει με τίποτα. Με αυτά τα κόλπα θα ξεχάσετε αυτή την μυρωδιά και θα μαγειρεύετε με όποιον τρόπο θέλετε. Για να μη μυρίζει, λοιπόν, έντονα η κουζίνα ή το σπίτι όταν βράζετε κουνουπίδι, ρίξτε μέσα στο νερό της κατσαρόλας λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και το μισό λεμόνι όπως είναι, με τη φλούδα του, αφού πρώτα το πλύνετε εξωτερικά.

Δείτε ακόμη: Πώς συντηρούμε τα τυριά – Όλα τα μυστικά του ψυγείου

Τι μπορείτε να κάνετε για να μη μυρίζει το σπίτι

  • Βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε το πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε.
  • Ρίξτε στο νερό που βράζει μισό λεμόνι με τη φλούδα ή ένα κοτσανάκι σέλινο ή μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι.
  • Μετά το πλύσιμο το κουνουπιδιού, μπορείτε να βράσετε μαζί με αυτό, ένα φύλλο δάφνης. Το φύλλο μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά του κουνουπιδιού, ενώ το μαγειρεύετε, χωρίς να επηρεάσει πραγματικά τη γεύση του πιάτου. Απλά βγάλτε το φύλλο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε το κουνουπίδι.

Τρώτε κουνουπίδι; 9+1 λόγοι για να το βάλετε στη διατροφή σας

1. Συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία σας

Η βιταμίνη Κ που λαμβάνουμε από το κουνουπίδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης λιπών στο αίμα σας. Τα λίπη στο αίμα σας μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρτηριοσκλήρωση. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

2. Στομαχικές διαταραχές

Όπως ήδη αναφέραμε, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν πολύ στην πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Από την άλλη πλευρά, η σουλφοραφάνη που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου σας. Αυτό κάνει το στομάχι σας πιο ανθεκτικό απέναντι στα βλαβερά βακτήρια. Το κουνουπίδι περιέχει επίσης μια υγιεινή ποσότητα ισοθειοκυανατών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει στην προστασία σας από στομαχικά έλκη ή καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κουνουπίδι

3. Καταπολεμά τον παιδικό καρκίνο

Η σουλφοραφάνη και οι ισοθειοκυανάτες στο κουνουπίδι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στις χημειοπροληπτικές του ιδιότητες και στα αντιοιστρογόνα που περιέχει. Οι δύο αυτοί παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Έτσι η καταπολέμηση του καρκίνου γίνεται πιο εύκολη. Αν ο καρκίνος δεν είναι μέρος της ζωής σας αλλά σας προκαλεί ανησυχία, να κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε. Το κουνουπίδι μπορεί να προλάβει ορισμένους καρκίνους όπως:

  • καρκίνο του πνεύμονα
  • καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • καρκίνο του μαστού
  • καρκίνο του προστάτη
  • καρκίνο των ωοθηκών
  • καρκίνο της μήτρας
Κουνουπίδι

4. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Το κουνουπίδι κάνει πολύ καλό στην υγεία των ματιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα συστατικά αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προλάβουν την τύφλωση. Η σουλφοραφάνη προστατεύει τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς σας. Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να βλαφτεί λόγω οξειδωτικού στρες. Λόγω αυτού, το κουνουπίδι βοηθάει πολύ στην προστασία της όρασής σας. Και μπορεί να προλάβει άλλες ασθένειες των ματιών, όπως τον καταρράκτη.

5. Καταπολεμά τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία

Η σουλφοραφάνη στο κουνουπίδι μπορεί επίσης να προστατέψει το δέρμα σας από βλάβες που οφείλονται στις υπεριώδεις ακτίνες. Όταν τρώτε κουνουπίδι, προστατεύετε το σώμα σας από προβλήματα όπως:

  • φλεγμονή
  • καρκίνο του δέρματος λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας
  • κοκκίνισμα του δέρματος λόγω αυξημένης ροής του αίματος μετά από ηλιακό έγκαυμα
  • κυτταρική βλάβη

Είναι σημαντικό να μην εκτίθεστε υπερβολικά στον ήλιο. Η κατανάλωση κουνουπιδιού δεν αρκεί. Να θυμάστε να φοράτε αντηλιακό. Επίσης, μην κάνετε ηλιοθεραπεία για ώρες.

Κουνουπίδι

6. Νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Ακόμα ένας λόγος για να τρώτε κουνουπίδι είναι ότι σας βοηθάει να προστατευτείτε από νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί αποτοξινωτικά ένζυμα. Βοηθάει επίσης τον εγκέφαλό σας να θεραπεύσει τις βλάβες στους νευρώνες λόγω οξειδωτικού στρες ή φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

7. Καταπολεμά την υπέρταση

Μπορείτε να βοηθήσετε τις αρτηρίες σας τρώγοντας κουνουπίδι, χάρη στις αντιοξειδωτικές και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL). Αυτό είναι πολύ καλό αν αντιμετωπίζετε καρδιολογικά προβλήματα. Σας βοηθάει επίσης να αποφύγετε τα προβλήματα με την καρδιά σας.

Κουνουπίδι

8. Ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες σας

Η κατανάλωση κουνουπιδιού σάς βοηθάει να ισορροπήσετε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας. Χάρη σε αυτό, το νευρικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά. Και, ως αποτέλεσμα, οι μύες σας θα συσπώνται όπως πρέπει. Αν είστε αθλητικός τύπος, πιθανώς καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αθλητικών ποτών. Πολλοί άνθρωποι τα καταναλώνουν για να ισορροπούν τους ηλεκτρολύτες τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποτά αυτά περιέχουν επίσης σάκχαρα που δεν χρειάζεστε. Μια καλή εναλλακτική είναι να συμπεριλάβετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας.

Κουνουπίδι

9. Εγκέφαλος και κυτταρική υγεία

Ο φώσφορος στο κουνουπίδι βοηθάει πολύ στην αποκατάσταση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό είναι ουσιαστικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος. Ταυτόχρονα, δύο άλλες σημαντικές ουσίες στο κουνουπίδι είναι το κάλιο και η βιταμίνη Β6. Υποστηρίζουν την υγεία των νευροδιαβιβαστών και του εγκεφάλου συνολικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλετε ο εγκέφαλός σας να βρίσκεται σε εγρήγορση και να λειτουργεί σωστά.

10. Η κατανάλωση κουνουπιδιού κρατάει μακριά τον διαβήτη

Το κουνουπίδι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο. Αυτά τα δύο συστατικά ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα σας και τον μεταβολισμό σας. Όταν τα επίπεδα του καλίου σας είναι χαμηλά, τα επίπεδα της γλυκόζης σας μπορεί να αυξηθούν. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική απειλή αν έχετε διαβήτη. Λόγω αυτού, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε αρκετές τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου.

Κουνουπίδι

Δείτε ακόμη:

Γρήγορο κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με 2 υλικά
Οι δύο καλύτεροι και φυσικοί τρόποι να “γυαλίσετε” τον φούρνο σας
7 συνήθειες για να χάσεις κιλά χωρίς δίαιτα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις