Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου – Δένδιας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Έλληνα ομόλογό του για “μη τήρηση της συμφωνίας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου – Δένδιας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Έλληνα ομόλογό του για “μη τήρηση της συμφωνίας”

Τσαβούσογλου - Δένδιας: Για αίτημα του Νίκου Δένδια πριν τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο και δεν σεβάστηκε προκαλώντας τον πρωτοφανή καβγά

Τα Κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ερσίν Τατάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε για όσα συνέβησαν στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως γράφει η Cumhuriyet, δήλωσε: “Έχουμε ένταση με την Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επανεκκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις που δεν έγιναν για 5 χρόνια. Είδαμε την επίσκεψη του Δένδια στην Άγκυρα ως μια σημαντική ευκαιρία χαλάρωσης. Η συνάντηση ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Φυσικά, έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις. Αργότερα, μιλήσαμε για αυτά τα ζητήματα σε στενό πεδίο και αποκαλύψαμε τις διαφορές μας. Ο στόχος της έναρξης των συνομιλιών ήταν να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Συζητήσαμε ειδικά για τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας μας.

Ερχόμενοι στη συνέντευξη Τύπου, υπήρχε ένα αίτημα από τον Δένδια και την ομάδα του ως εξής: Δεν θα θίξουμε θέματα που θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις στη συνέντευξη τύπου, περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από εσάς. Μετά από μια συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης τύπου, άρχισε να κατηγορεί τόσο τη χώρα μου όσο και το έθνος μου με ψευδείς κατηγορίες. Δείξαμε πραγματικά την ευγένεια που απαιτείται ως οικοδεσπότες. Ο κ. Δένδιας προχώρησε πέρα ​​από αυτό και υπερέβη τα όριά του και έπρεπε να δώσω την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους του κράτους και του έθνους μου.

Θα συνεχίσουμε την ίδια εποικοδομητική μας προσέγγιση από τώρα και στο εξής. Εάν είναι να λύσουμε αυτά τα ζητήματα, θα το κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά λέγοντας συχνά “Η ΕΕ είναι από πίσω μου”. Επί τόπου, έχετε δει ότι ούτε η ΕΕ ούτε ορισμένες χώρες παρέχουν υποστήριξη πέρα από τη ρητορική. Πωλούν μόνο όπλα. Ως δύο γειτονικές χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μαζί. Σημειώνουμε επίσης την εποικοδομητική δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σήμερα”.

“ΥΠΕΞ” Τουρκοκυπρίων: Ο Δένδιας απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας

Με αναφορές στην λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, αλλά και σε δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ για την μορφή λύσης, μίλησαν o Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο “ΥΠΕΞ”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού στα κατεχόμενα και διήρκησε μία ώρα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την στάση του χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας. “Αυτή η συμπεριφορά, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και σωστή είναι η στάση μας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι στην συνάντηση 5 + που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Γενεύη. Όπως είναι φανερό, η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο θέμα, ούτε είναι μια ένωση ουδέτερη και αντικειμενική. Ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ένωση εναντίον μας. Δεν έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις