Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταλύτες κλοπές: Στο στόχαστρο πολυτελή τζιπ
ΕΛΛΑΔΑ

Καταλύτες κλοπές: Στο στόχαστρο πολυτελή τζιπ

Καταλύτες κλοπές: Τα μέλη της ομάδας παρίσταναν τους πλανόδιους συλλέκτες μεταλλικών αντικειμένων από κάδους απορριμμάτων.

Ούτε ένας, ούτε δύο. Σαράντα πέντε οδηγοί πολυτελών οχημάτων, μεγάλου κυβισμού, σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων, όταν πήγαν να επιβιβαστούν σε αυτά για να πάνε στις δουλειές τους, διαπίστωσαν ότι έλειπαν οι καταλύτες τους! Οι καταγγελίες έφθαναν συνεχώς από απελπισμένους κατόχους των οχημάτων στα Τμήματα Ασφαλείας πολλών περιοχών. Οι αστυνομικοί συγκέντρωναν τις αναφορές και την υπόθεση της εξάρθρωσης της «σπείρας με το πριόνι», που κρυβόταν πίσω τις κλοπές, ανέλαβαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Κατάφεραν μετά από πολυήμερες έρευνες να μπουν στα ίχνη της σπείρας και εν τέλει να περάσουν χειροπέδες σε τέσσερις Ρομά, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για τις «χειρουργικές» κλοπές των καταλυτών, οι οποίοι πωλούνταν αντί 350 ευρώ ο ένας, στη «μαύρη αγορά».

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Τα τέσσερα μέλη της σπείρας, συνελήφθησαν, πρωινές ώρες, στον Άλιμο, από ειδική ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας, που είχε συσταθεί για τον εντοπισμό τους, Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται και πέμπτος, ημεδαπός συνεργός τους. «Τα μέλη της συμμορίας», αναφέρει η Αστυνομία «τουλάχιστον από το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους. Αντικείμενο της εγκληματικής τους δράσης αποτελούσε η αφαίρεση καταλυτών από πολυτελή αυτοκίνητα στις περιοχές Ηλιούπολης, Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης». Στη συνέχεια, αναλύεται ο τρόπος προσέγγισης των οχημάτων, που έμπαιναν στο στόχαστρο των «κυνηγών καταλυτών».

Καταλύτες κλοπές: Έψαχναν για πολυτελή τζιπ

Λέει η Αστυνομία: «Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες από την περιοχή του Ζεφυρίου όπου διέμεναν, στις προαναφερθείσες περιοχές προς αναζήτηση πολυτελών οχημάτων, κατά κύριο λόγο τύπου τζιπ. Αφού τα εντόπιζαν προχωρούσαν σε αφαίρεση των καταλυτών τους. Ως “επιχειρησιακό” αυτοκίνητο χρησιμοποιούσαν ένα Ι.Χ.Ε. ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών της ομάδας, στο οποίο φόρτωναν πλήθος διαφόρων ειδών από μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, παριστάνοντας τους πλανόδιους συλλέκτες μεταλλικών και άλλων αντικειμένων από κάδους απορριμμάτων.

Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο όχημα, δρούσαν οργανωμένα με ορισμένους εξ αυτών να προσεγγίζουν περιμετρικά το χώρο πεζή για τον εντοπισμό στο χώρο τυχόν περαστικών ή αστυνομικών. Άλλο μέλος, έρποντας ταχέως κάτω από το όχημα-στόχο και χρησιμοποιώντας ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, έκοβε και αφαιρούσε τον καταλύτη και στη συνέχεια το απέκρυπτε μέσα στο πλήθος των αντικειμένων στο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Το ανωτέρω εργαλείο το απέκρυπταν σε ειδικό χώρο, κάτω από τον οπίσθιο προφυλακτήρα του “επιχειρησιακού” αυτοκινήτου».

Καταλύτες κλοπές: Πώληση αντί 350 ευρώ τον έναν

Στη συνέχεια, οι αφαιρεθέντες καταλύτες παραδίδονταν σε μέλος, που ήταν επιφορτισμένο με την περαιτέρω διάθεση σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων-καταλυτών, αποκομίζοντας περίπου 350 ευρώ ανά καταλύτη. Από τις έρευνες, τόσο στο «επιχειρησιακό» όχημα, όσο και στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εργαλείο πρόσφορο για την κλοπή και αφαίρεση καταλυτών με βάση φόρτισης και ανταλλακτικές λάμες, ανυψωτικός γρύλος, 3 καταλύτες και εξαρτήματα αυτών, εργαλεία κοπής με μεταλλικές λάμες, καραμπίνα, κάμερες καταγραφής εξωτερικού χώρου και το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ. Η Αστυνομία καταλήγει με την επισήμανση ότι «η πλειοψηφία των μελών έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα».

Περιπολικό

Διαβάστε ακόμη

19χρονη κατηγορείται για διαδικτυακή απάτη σε βάρος 25χρονης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις