Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Τσαβούσογλου: Ο Καλεντερίδης για το “μοναδικό φάουλ” του ΥΠΕΞ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Ο Καλεντερίδης για το “μοναδικό φάουλ” του ΥΠΕΞ

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Θετικό χαρακτηρίζει το πρόσημο από τη χθεσινή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, ο στρατιωτικός αναλυτής

Ο στρατιωτικός αναλυτής επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός λαός, που «ακούει μόνο την τουρκική προπαγάνδα», άκουσε και την ελληνική πλευρά και αυτό είναι «μια επένδυση στον τουρκικό λαό». Θετικό χαρακτηρίζει το πρόσημο από τη χθεσινή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στον Alpha 98,9. «Το διά ταύτα είναι μακρύ. Το επιφαινόμενο είναι οι δηλώσεις Δένδια, αλλά έχει ουρά αυτή η ιστορία. Η Ελλάδα άρπαξε την ευκαιρία που της έδωσε η Τουρκία με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, είτε στα ελληνικά πράγματα είτε στα κυπριακά και κατόρθωσε να μεταφέρει στις Βρυξέλλες αυτό που λέμε ελληνοτουρκικά προβλήματα. Οι Έλληνες διπλωμάτες δούλεψαν σκληρά πιστεύω και η κυβέρνηση και φθάσαμε πολύ κοντά ακόμη και στην επιβολή κυρώσεων.

Αυτό δεν άρεσε στην Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη δεν θέλει να λύσει το τουρκικό πρόβλημα με τις ελληνοτουρκικές και με τις ελληνικές και κυπριακές πτυχές του. Και γι αυτόν τον λόγο πριν επιβάλλει κυρώσεις, με την επιβολή της Γερμανία κι όχι μόνο, μας έδειξε τον δρόμο των διερευνητικών επαφών. Δηλαδή, πέταξε ξανά το μπαλάκι στην Άγκυρα και την Αθήνα με μια σχετική αποστασιοποίηση (η ΕΕ). Σαν να μας είπαν, βρείτε τα», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Καλεντερίδης.

Αναλύοντας τη στρατηγική της Άγκυρας

«Πίστευαν οι Τούρκοι ότι θα αρπάξουν την Ελλάδα και θα μας λεηλατήσουν. Αυτό πίστευαν. Με την ανοχή των Γερμανών, με τη μεγαλομανία του Ερντογάν, με την απουσία των Αμερικανών από την περιοχή, με τη στήριξη της Ρωσίας. Δεν είναι μονοσήμαντα τα πράγματα. Εκεί, λοιπόν, το λάθος που έκανε η Ελλάδα ήταν ότι όταν αποδέχτηκε αυτή τη διαδικασία – ξέρετε, οι Ευρωπαίοι πέταξαν το μπαλάκι σε μας, όχι μόνο γι’ αυτό τον λόγο. Η Τουρκία επειδή είναι σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο κι επειδή είδε ότι αν δεν αποκτήσει συμμάχους και φίλους, θα υποστεί ήττα, άλλαξε τροπάριο κι επειδή ταπράγματα με την Αμερική είναι ακόμα ασαφή λόγω Μπάιντεν, ήταν επισπεύδουσα πλευρά να ανοίξει ξανά τους διαύλους με την ΕΕ. Όμως, για να γίνει αυτό έπρεπε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Αθήνας», υπογράμμισε.

Το «λάθος» της Ελλάδας

«Η Ελλάδα τώρα, ακριβώς επειδή ήταν επισπεύδουσα πλευρά η Τουρκία, έπρεπε να θέσει όρους. Τον μοναδικό όρο που θέσαμε προς την Ευρώπη και η Ευρώπη προς την Τουρκία ήταν να αποσυρθεί το “Όρουτς Ρέις” από τα ελληνικά πράγματα και το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός” από την Κύπρο. Έπρεπε τότε να βάλουμε κι άλλους όρους. Κι αν είχαμε βάλει κι άλλους όρους δεν θα φθάναμε σε αυτό το πράγμα που είδαμε στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρέπει να πούμε ότι δεν είναι και το φυσιολογικό».

«Ντιμπέιτ» Δένδια-Τσαβούσογλου

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου, τη χαρακτήρισε «ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ», τονίζοντας: « Το φυσιολογικό μετά από κάθε τέτοια διαδικασία είναι να βγαίνουν δύο υπουργοί, να κάνουν δηλώσεις που έχουν προσυνεννοηθεί (δεν θα πει αυτό, δεν θα πω κι εγώ αυτό). Αυτό που είδαμε ήταν σαν ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ».

Διερευνητικές και μεταναστευτικό

«Μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όταν ήταν οι δυο τους και μετά όταν ήταν αντιπροσωπείες, οι Τούρκοι πραγματικά έβαλαν στο οπλοστασιό τους ότι αθλιότητα είχαν. Πέρυσι η Τουρκία είχε κάνει ένα σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας με την εισβολή των μεταναστών στον Έβρο και δημιουργίας τεράστιου προβλήματος στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι ενώ έκαναν αυτό κι ενώ συνεχίζουν το βιολί, είδαμε τις έξι βάρκες πριν από λίγες ημέρες, αυτή την αθλιότητα με το τουρκικό πλοίο της ακτοφυλακής να προσπαθεί να εμβολίσει το δικό μας ντε και καλά για να παραβιάσουν τα σύνορά μας.

Πήγαν λοιπόν στο τραπέζι, κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών. Η Τουρκία που εργαλοποιεί και οπλοποιεί τους μετανάστες, μας βγαίνει κι από πάνω, γιατί θέλει – ενώ δεν πρόκειται για πρόσφυγες – να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους που επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον, δεν φταίνε αυτοί. Αλλά και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Βγήκαν λοιπόν και μας κατηγόρησαν γιατί δεν τους επιτρέψαμε να αναπτύξουν το όπλο τους».

Νεο-οθωμανικά μνημεία

Όσον αφορά τα νεο-οθωμανικά μνημεία, ο κ. Καλεντερίδης επισήμανε: «Εχουν μια στρατηγική με τα νεο-οθωμανικά μνημεία: ξοδεύουν τεράστια ποσά, έχουν κάνει πολυτελάστατους καταλόγους για να αναδεικνύουν τα μνημεία στη βαλκανική χερσόνησο και στην Ελλάδα, γιατί θέλουν να νεκραναστήσουν την οθωμανική αυτοκρατορία με όρους 21ου αιώνα. Αυτοί λοιπόν, που έκαναν την Αγιά Σοφιά τζαμί κ.λπ. κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν φροντίζει τα οθωμανικά μνημεία».

«Τα πήρε στο κρανίο ο Δένδιας – Εκανε περήφανους τους Έλληνες – Μόνο ένα “φάουλ”»

Σχολιάζοντας την αντίδραση Δένδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είπε: «Τα πήρε στο κρανίο ο Δένδιας και γιατί συζητήθηκαν αυτά μέσα, αλλά και με ένα πιο διπλωματικό τρόπο τα παρέθεσε όλα ο Τσαβούσογλου στην πρώτη του ομιλία (στη συνέντευξη Τύπου). Και φυσικά, από ‘κει και μετά, εδώ πρέπει να το ομολογήσουμε, μίλησε η χιμαραία ψυχή του Δένδια . Δεν αναφέρθηκε μόνο στις εθνικές θέσεις, τα είπε με τέτοιο τρόπο που έκανε περήφανους τους Έλληνες»,

Ωστόσο, τόνισε, πως «έκανε ένα φάουλ ο Δένδιας. Παρότι ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Κύπρο, δεν είπε μια λέξη για την Κύπρο. Ο κάθε Έλληνας πολιτικός, βουλευτής κ.λπ. σε κάθε αναφορά στα ελληνοτουρκικά πρέπει να είναι μόνιμη επωδός το αίτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Εκεί, έπρεπε να το θέσει, εφόσον το έθεσε το θέμα της Κύπρου ο Τσαβούσογλου».

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός λαός, που «ακούει μόνο την τουρκική προπαγάνδα», άκουσε και την ελληνική πλευρά και αυτό είναι «μια επένδυση στον τουρκικό λαό». Θα αντιδράσει η Τουρκία; «Τις προκλήσεις τους θα τις συνεχίσουν, αλλά κάτι μεγάλο δεν φοβάμαι», είπε ο κ. Καλεντερίδης.

Σάββας Καλεντερίδης: Ένιωσα υπερήφανος. Ο κ. Δένδιας έριξε αλλεπάλληλες “σφαλιάρες”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις