Δένδιας – Τσαβούσογλου: “Ξύπνησαν” μνήμες… 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβούσογλου: “Ξύπνησαν” μνήμες… 2017

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Οι προκλήσεις είναι κάτι που χαρακτηρίζουν την Άγκυρα και φαίνεται πως θα συνεχιστούν

16.04.2021 | 20:16

Το χθεσινό μπρα ντε φερ μπροστά στις κάμερες θύμισε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το 2017. Τότε, κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο διάλογος ήταν έντονος και ξέφυγε ακόμα και από το πρωτόκολλο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε το λόγο για δεύτερη φορά μετά τον τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Ερντογάν να απαντά, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς ο μεν Έλληνας πρόεδρος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, ο δε τούρκος ομόλογός του άνοιξε όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων της Άγκυρας,

Τότε κάποιοι άσκησαν κριτική για το κατά πόσο υπήρχαν ώριμες συνθήκες για μια τέτοια επίσκεψη, ωστόσο η αλήθεια είναι πως για επισκέπτες όπως ο Ταγίπ Ερτνογάν ποτέ δεν υπάρχουν κατάλληλες στιγμές. Οι προκλήσεις είναι κάτι που χαρακτηρίζουν την Άγκυρα και φαίνεται πως θα συνεχιστούν, όπως συνέβη άλλωστε και κατά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Νίκου Δένδια.

Σχόλιο Φίλη

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο NEWS 24/7, σχολίασε τη σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στα δύο περιστατικά.

Ποιος ήταν θεωρείτε ο λόγος που οδηγήθηκαν σε δημόσια κόντρα και τι μπορεί να σημαίνει για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;

“Θα έλεγα ότι για αυτό ευθύνεται μεταξύ άλλων το γεγονός ότι επί 18 μήνες δεν υπήρχε σχεδόν καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε ανώτερο επίπεδο. Δηλαδή, από τον Δεκέμβριο του 2019 και έπειτα έχουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, λίγες μέρες μάλιστα μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, δύο κύκλους διερευνητικών και μία συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στα όρθια. Τίποτα άλλο. Οπότε και η μία και η άλλη πλευρά θέλησε να θέσει και δημόσια τις διαφωνίες της και το θέμα είναι τι προηγήθηκε σε αυτούς τους 18 μήνες.

Ο Έβρος, το Ούρουτς Ρέις, οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τον Μάιο του 2019, μία συνεχής προκλητική ρητορική της Τουρκίας, υπερπτήσεις, δηλαδή πράγματα που είχαν επιβαρύνει πάρα πολύ την ατμόσφαιρα. Κι αυτό επιβεβαιώνει όσους, κι εγώ ανήκω σε αυτούς, λένε ότι ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφωνίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να συνεχείς και συστηματικοί. Αυτό, μεταξύ άλλων, πληρώνουμε σήμερα, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί εαυτόν ηγεμονική δύναμη, η οποία δεν δέχεται να τη βάζουν σε μία τάξη και μία σειρά.

Βλέπουμε επίσης σήμερα τον εκνευρισμό της Τουρκίας για ό,τι είχε συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γιατί η αλήθεια είναι πως η Τουρκίας αισθάνεται έχει ξεβολευτεί από μία κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα. Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει κάτι στο δείπνο και δεν πέσουν οι τόνοι, αυτό που είδα εγώ δεν μπορώ να το συγκρίνω καν με το επεισόδιο Παυλόπουλου-Ερντογάν. Θα σας έλεγα ότι εκείνο ήταν παιδικό πάρτι μπροστά σε αυτό που είδαμε (χθες)”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version