Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βάτραχοι Εσθονία: Πάνω από όλα ο… “έρωτας”
PLUS

Βάτραχοι Εσθονία: Πάνω από όλα ο… “έρωτας”

Βάτραχοι Εσθονία: Οι αρχές της πρωτεύουσας της Εσθονίας κλείνουν τα βράδια έναν δρόμο του Ταλίν

Ένας πολυσύχναστος δρόμος στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, έκλεισε για τις νύχτες του Απριλίου, ώστε να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα χιλιάδες βάτραχοι για να ζευγαρώνουν. Εθελοντές συνήθως βοηθούν την άνοιξη στην μεταφορά των βατράχων μακριά από τους δρόμους και σύμφωνα με τους ίδιους με αυτό τον τρόπο τα προηγούμενα χρόνια σώθηκαν 97.000 βάτραχοι, περιλαμβανομένων 2.000 τον περασμένο χρόνο στο οδικό δίκτυο του Ταλίν. Αλλά με την πανδημία να καθιστά φέτος αδύνατη αυτού του είδους τη βοήθεια, το κλείσιμο των δρόμων είναι η μόνη λύση για την ασφαλή αναπαραγωγή των βατράχων.

“Οι βάτραχοι προϋπήρχαν του δρόμου”

“Οι βάτραχοι προϋπήρχαν του δρόμου. Σήμερα οι λίμνες, όπου αναπαράγονται βρίσκονται από την μία πλευρά του δρόμου και το μέρος όπου ξεχειμωνιάζουν από την άλλη. Επομένως είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τον δρόμο”, λέει η Κρίστελ Ζάαρμ, μια εθελόντρια του Εθνικού Ταμείου της Εσθονίας. Καθώς η θερμή επιφάνεια του δρόμου κάνει τους βατράχους νωθρούς και αργούς, έως και 300 βάτραχοι υπάρχει κίνδυνος να “κολλήσουν” για ώρα στον δρόμο αυτό και να κινδυνεύσουν από τα αυτοκίνητα.Το Ταλίν εξετάζει την κατασκευή μιας υπόγειας  σήραγγας ώστε να μπορούν να περνούν από εκεί οι βάτραχοι ή την κατασκευή μιας λίμνης από την πλευρά όπου ξεχειμωνιάζουν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιοχής Χααμπέρστι Όλεγκ Σιλτζάνοφ.

Μάθε τα πάντα για τα βατραχάκια

Οι βάτραχοι κοάζουν, όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής, αλλά και σ’ όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως το βράδυ, όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή.

Το σώμα του βατράχου μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: στο κεφάλι και τον κορμό. Το κεφάλι έχει σχήμα τριγωνικό και μπροστά υπάρχει μια σχισμή που φτάνει μέχρι τ’ αυτιά και είναι το στόμα.

Τα μάτια του βατράχου, αντίθετα από του ανθρώπου, έχουν αναπτυγμένο το κάτω βλέφαρο. Το χρώμα του σώματος των βατράχων είναι από ανοιχτό μέχρι και σκούρο καστανό και στην κοιλιά κιτρινωπό.

Ο βάτραχος όμως, όπως και ο χαμαιλέοντας, μπορεί να αλλάζει χρώμα και να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον του και έτσι αποφεύγει τους εχθρούς του.

Σπουδαιότεροι εχθροί του βατράχου είναι τα φίδια, οι πελαργοί, οι γερανοί και άλλα πουλιά.

yellow frog on red metal bar

Εχθρός του βατράχου είναι και ο άνθρωπος, γιατί σε μερικά μέρη της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία) τα πόδια του βατράχου θεωρούνται εκλεκτός μεζές.

Η αναπαραγωγή των βατράχων γίνεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Οι βάτραχοι τρέφονται κυρίως με σκουλήκια και έντομα, που τα πιάνουν με τη βοήθεια της γλώσσας τους.

Οι βάτραχοι χρησιμοποιούν την εξωτερική λίπανση στους αναπαραγωγικούς κύκλους τους. Ο θηλυκός βάτραχος αρχίζει με την τοποθέτηση ενός συμπλέκτη των αυγών. Αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, ανάλογα με τον τύπο βατράχου.

Το αρσενικό ρίχνει έπειτα το σπέρμα πέρα από τα αυγά για να τους λιπάνει. Τα αυγά σχεδόν πάντα γεννιούνται σε ένα σώμα του ύδατος, αν και μερικοί βάτραχοι θα γεννήσουν τα αυγά στη βλάστηση που κρεμά πέρα από έναν ποταμό ή άλλο σώμα του ύδατος. Αυτό επιτρέπει στα tadpoles για να περιέλθει από τη βλάστηση στο ύδωρ μετά από να εκκολάψει.

Το χρονικό διάστημα απαραίτητο για τα αυγά βατράχων να εκκολάψουν (το εμβρυικό στάδιο) ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των αυγών και του περιβάλλοντος στα οποία τους έχουν τοποθετηθεί. Τα αυγά βατράχων που γεννιούνται στο θερμό ύδωρ μπορούν να αναπτυχθούν μέσα τόσο ελάχιστα όπως μια έως δύο ημέρες, ενώ εκείνοι που κατατέθηκαν σε ένα κρύο ρεύμα βουνών μπόρεσαν να πάρουν 30 έως 40 ημέρες.

green frog on green leaf

Οι εμβρυικές πόρτες βατράχων σε ένα λαρβικό στάδιο, συνήθως αναφερόμενος ως tadpole. Οι προνύμφες βατράχων έχουν απότομα, οργανισμοί ovalloid και μακριές ουρές.

Οι προνύμφες παίρνουν στο ύδωρ μέσω του στόματος, όπου κυκλοφορεί μέσω των εσωτερικών βραγχίων των tadpole που αποβάλλονται από μια από τις ενάρξεις στην πλευρά του κεφαλιού των tadpole.

Μετά από το λαρβικό στάδιο, ο βάτραχος πηγαίνει στη μεταμόρφωση. Κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης, το tadpole αυξάνεται δύο ζευγάρια των ποδιών και η ουρά της απορροφάται. Τα βράγχια απορροφώνται επίσης ως σχισμές βραγχίων κοντά και οι πνεύμονες αναπτύσσονται. Το δέρμα του βατράχου γίνεται παχύτερο, τα βλέφαρα και μια γλώσσα αναπτύσσονται, και τα διάφορα κόκκαλα και τα δόντια αυξάνονται. Το έντερο του βατράχου γίνεται κοντύτερο και ο βάτραχος αναπτύσσει ένα νέο σύστημα των νεφρών, διάφοροι αισθητήριοι αδένες, και gonads.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις