Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τριανταφυλλιά σε γλάστρα – πότισμα και φροντίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις
PLUS

Τριανταφυλλιά σε γλάστρα – πότισμα και φροντίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Τριανταφυλλιά σε γλάστρα - πότισμα και φροντίδα: Η τριανταφυλλιά είναι ένα πολυετές φυλλοβόλο φυτό, που ανήκει στο γένος Rosa και στην οικογένεια Rosaceae

Τα τριαντάφυλλα θεωρούνται μεταξύ των πλέον δημοφιλών και ευρέως καλλιεργούμενων καλλωπιστικών φυτών στον πλανήτη. Τα συναντούμε σχεδόν παντού, από μπαλκόνια και αυλές μέχρι στους πιο διάσημους βασιλικούς κήπους του κόσμου. Η τριανταφυλλιά είναι ένα πολυετές φυλλοβόλο φυτό, που ανήκει στο γένος Rosa και στην οικογένεια Rosaceae. Το γένος Rosa περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη και χιλιάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, κάθε μία από από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Έτσι, μπορούμε να βρούμε τριανταφυλλιές θαμνώδεις, αναρριχητικές, έρπουσες ή νάνες ποικιλίες, ποικιλίες που καλλιεργούνται για το εξαιρετικής ποιότητας ξύλο τους, για δρεπτά άνθη, τους καρπούς τους, ακόμα και για το αιθέριο έλαιο τους.

Το στέλεχος του φυτού είναι ξυλώδες και καλύπτεται από αγκάθια, ενώ τα φύλλα του είναι περιττόληκτα και σύνθετα. Τα χρώματα των λουλουδιών ανήκουν συνήθως στη ροζ-κόκκινη παλέτα, αν και σήμερα, βρίσκουμε ποικιλίες σε διάφορους χρωματισμούς όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, ακόμα και μαύρο.  Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται κυρίως για τα άνθη τους. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται επίσης για το ξύλο τους, το οποίο είναι άριστης ποιότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε εσωτερικούς χώρους (σαλόνι) αυτοκινήτων, ακόμη και στη βιομηχανία όπλων. Τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά, αλλά έχουν και άλλες χρήσεις. Τα πέταλα του άνθους περιέχουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία καλλυντικών και αρωμάτων. Επιπλέον, τα πέταλα ορισμένων ποικιλιών χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γλυκών και μαρμελάδων.

pink rose on wicker basket

Πώς να μεγαλώσετε εύκολα τριανταφυλλιές στο σπίτι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι γεμάτο χρωματιστά τριαντάφυλλα. Τα τριαντάφυλλα είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών όσων αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καλλωπιστικό φυτό για τον κήπο ή το μπαλκόνι τους. Τα τριαντάφυλλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για καλλιέργεια στο σπίτι. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν, και παράγουν από τα πιο εντυπωσιακά άνθη. Ωστόσο, η καλλιέργεια φυτών στο σπίτι περιλαμβάνει ορισμένους κινδύνους, που είναι σοφό να αποφύγετε.

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα οι τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το χώμα γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς να στεγνώσει εντελώς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μη βρέχεται το φύλλωμα της, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς, είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες καθώς και διάφορές κάμπιες που δημιουργουν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η τριανταφυλλιά προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αρχικά, το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι και άλλα σπιτικά υλικά, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με οικολογικούς τρόπους για προστασία των φυτών. Για να αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρές προσβολές εντόμων, ψεκάζουμε με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, ενώ παράλληλα η εφαρμογή με σκόνισμα ή ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα για τις κάμπιες.

red rose with droplets

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες της τριανταφυλλιάς;

Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση που ευνοούνται και εμφανίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες σε φράχτη ή φυτεύτηκαν σε θέσεις σκιερές ή μέσα σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα τους κατά το πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.

pink roses bloom with water drops

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τριανταφυλλιάς εύκολα και αποτελεσματικά από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες του κήπου μας, κόβοντας στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα (τμήματα βλαστών) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα και το τοποθετούμε σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.

red rose on book sheets
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις