Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – πρόεδρος Λιβύης: Στην Αθήνα ο Μένφι, στην Άγκυρα ο Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – πρόεδρος Λιβύης: Στην Αθήνα ο Μένφι, στην Άγκυρα ο Δένδιας

Μητσοτάκης - πρόεδρος Λιβύης: Η κινητικότητα στο τρίγωνο Τρίπολη – Αθήνα – Άγκυρα βαίνει κλιμακούμενη το τρέχον διάστημα.

Με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi θα συναντηθεί αύριο στις 10:20 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 11:30, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρώην πρεσβευτής της βορειοαφρικανικής χώρας στην Ελλάδα, ο οποίος είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης 13 Απριλίου ενώ την επόμενη θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι κ. Μενφί και Μητσοτάκης είχαν συνάντηση και κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη 6 Απριλίου.

Έντονη κινητικότητα

Η κινητικότητα στο τρίγωνο Τρίπολη – Αθήνα – Άγκυρα βαίνει κλιμακούμενη το τρέχον διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη – αστραπή στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ (κομβικό παίκτη στο παιχνίδι εξουσίας), καθώς επίσης με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης και τον δήμαρχο της Βεγγάζης.

Χθες, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα επισκέφθηκε, συνοδεία μεγάλης ομάδας υπουργών την Άγκυρα όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια ενόψει του τετ α τετ με Τσαβούσογλου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του κ. Δένδια στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα την Πέμπτη. Το τετ α τετ του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται σε μια στιγμή όπου είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου με αλλεπάλληλες επαφές της Αθήνας και της Άγκυρας με τους Λίβυους αξιωματούχους μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντμπεϊμπά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Ντμπεϊμπά, μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού σύμφωνου, ενώ την ίδια στιγμή από την Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Η τύχη του τουρκολιβυκού μνημονίου άλλωστε θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία των διερευνητικών επαφών σε ότι αφορά τις συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής: Την Πέμπτη τελικά, και όχι αύριο, πάει ο Δένδιας στην Αγκυρα

Την Πέμπτη τελικά και όχι αύριο, Τετάρτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα μεταβεί στην Αγκυρα ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της έντασης στο Ουκρανικό. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφωνήθηκε όπως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ίδια ώρα.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη 15 Απριλίου στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις