Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση lockdown: Φρένο στους ευσεβείς πόθους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση lockdown: Φρένο στους ευσεβείς πόθους

Άρση lockdown: Η ενημέρωση προς τους πολίτες θα γίνεται περισσότερο από θεσμικά όργανα και λιγότερο από υπουργούς, υφυπουργούς ή βουλευτές.

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης από τον επόμενο μήνα η χώρα να μπει σε ρυθμούς κανονικότητας τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στην οικονομία, στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται ήδη με τον τρόπο διαχείρισης των επόμενων εβδομάδων τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Με δεδομένο, επίσης, ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί ψυχολογικά από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την αρχή του έτους, αλλά και πολλούς τομείς της οικονομίας να στενάζουν οικονομικά, η διαχείριση αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Επιπλέον, ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, που διαταράχθηκε τον τελευταίο μήνα κυρίως από τις διφορούμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα ή μη των δραστηριοτήτων.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου παρατήρησαν τον τελευταίο μήνα ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους «μπέρδευαν» τις προθέσεις τους με τις τελικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες να λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα για την έναρξη των δραστηριοτήτων τους. Όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «είναι άλλο να εκφράζεις την πρόθεσή σου να ανοίξεις, για παράδειγμα, το λιανικό εμπόριο ή την εστίαση και άλλο είναι να θεωρείς ότι αυτή σου η πρόθεση και επιθυμία θα μεταφραστεί και σε τελική απόφαση της κυβέρνησης». Και η τοποθέτηση αυτή απηχεί σε μεγάλο μέρος και την πραγματικότητα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε αρκετές δηλώσεις ακόμη και υπουργών να αναφέρονται σε έναρξη δραστηριοτήτων, που είτε τελικά δεν έγιναν, είτε έγιναν με διαφορετικό τρόπο προκαλώντας έτσι σύγχυση στην κοινωνία.

Αθήνα lockdown

Άρση lockdown: Η ενημέρωση από εδώ και πέρα

Για τον λόγο αυτό και για όλον τον επόμενο μήνα η ενημέρωση προς τους πολίτες θα γίνεται περισσότερο από θεσμικά όργανα και λιγότερο από υπουργούς, υφυπουργούς ή βουλευτές. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μειωθεί στο ελάχιστο οποιοδήποτε λάθος μήνυμα που θα περνούσε στην κοινωνία ότι επιστρέφουμε στην προ covid κατάσταση, γιατί αυτό θα οδηγούσε στην απόλυτη χαλάρωση και δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Έναν ακόμη στόχο που εξυπηρετεί αυτή η τακτική είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κυβέρνησης πολιτών, που όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις χάθηκε τον τελευταίο μήνα κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Αμφισβήτηση για μερικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες ωστόσο παρατηρήθηκαν και από μερίδα εργαζομένων, επαγγελματικών κλάδων, εμπόρων και επιχειρηματιών. Για να αποκατασταθεί αυτή η τραυματισμένη σχέση στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν ανακοινώσεις όχι μόνο για τον οδικό χάρτη της επιστροφής στις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά και ένας οδικός χάρτης με την οικονομική στήριξη που θα παρέχει το κράτος τους επόμενους μήνες. Δηλαδή χωρίς θεωρίες για μεγάλη ανάπττυξη και για χρήματα που θα έρθουν από τον ουρανό, το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει την κρατική ενίσχυση και τους κλάδους που θα την λάβουν.

Άρση lockdown: Οικονομική στήριξη

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο αυτό θα αφορά ενισχύσεις για την επανέναρξη επιχειρήσεων στην εστίαση, θα αφορά πακέτο διευκόλυνσης πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα αφορά στις επιταγές της αγοράς, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις για τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, θα υπάρχουν τμηματικά και ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων από το ταμείο Ανάκαμψης με συγκεκριμένα ποσά που θα λάβουν οι κλάδοι της οικονομίας που θα ενταχθούν σε αυτό. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην υπάρξει καμία ανακοίνωση για οικονομική ενίσχυση ή πρωτοβουλία, η οποία δεν θα είναι απολύτως συγκεκριμένη και κυρίως πλήρως κοστολογημένη. Η εντολή αυτή θα τηρηθεί απαρέγκλιτα τις επόμενες εβδομάδες, αφού άλλωστε είναι και η πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας.

Αθήνα lockdown

 

Απαγορεύονται οι «πανηγυρισμοί»

Επομένως τις επόμενες εβδομάδες απαγορεύονται οι «πανηγυρισμοί» για επιστροφή στην κανονικότητα και απαγορεύονται και οι δηλώσεις προθέσεων που θα προδικάζουν αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα κινηθεί με σαφείς ανακοινώσεις χρονοδιαγράμματος επιστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας στην κανονικότητα και όχι με γνώμονα τις επιθυμίες κάποιων, που τις διατυμπανίζουν στην σφαίρα της δημόσιας συζήτησης.

Αθήνα lockdown
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις