Αθήνα

°C

Κυριακή

09

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Τρίτη και 13 γιατί είναι γρουσουζιά: Ο λόγος που συνδέεται με την ελληνική παράδοση
PLUS

Τρίτη και 13 γιατί είναι γρουσουζιά: Ο λόγος που συνδέεται με την ελληνική παράδοση

Τρίτη και 13 γιατί είναι γρουσουζιά: Η ημέρα έχει κάτι «αρνητικό», σύμφωνα με την λαϊκή θυμοσοφία.

Τρίτη και 13 γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτήν την ημέρα γρουσούζικη. Όμως, πώς ξεκίνησε και πού έχει τις βάσεις της αυτή η δεισιδαιμονία; Αναλυτικότερα, η Τρίτη θεωρείται αποφράδα ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους λαούς αυτούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13 οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13. Σύμφωνα με το το sansimera.gr, οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

κοπέλα κρεβάτι

Δείτε ακόμη: Πότε θα εορταστεί η Πρωτομαγιά για το 2021

Τρίτη και 13: Τι λέει η ελληνική παράδοση

Σύμφωνα με  την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Όπως παρατηρεί ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

καφές laptop

Τρίτη και 13: Οι αστρολογικές προβλέψεις

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

κοπέλα γραφείο

Τρίτη και 13: Αριθμολογία

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Ημερολόγιο

Δείτε ακόμη:

Με αυτόν τον τρόπο θα χάσετε τρία κιλά σε μία εβδομάδα
Λατρέψαμε αυτή τη συνταγή για τάκος – Κοτόπουλο και λαχανικά γίνονται “ένα”
Tips για να μην «σέρνεται» το laptop σου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις