Άνοιγμα εστίασης Μάιος: Επαναλειτουργία αμέσως μετά το Πάσχα «έδειξε» ο Σταμπουλίδης

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εστίασης Μάιος: Επαναλειτουργία αμέσως μετά το Πάσχα «έδειξε» ο Σταμπουλίδης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Άνοιγμα εστίασης Μάιος: «Αμέσως μετά το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

13.04.2021 | 14:23

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως σημαντικό πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην επαναλειτουργία των δομών αποδεικνύεται το self test.

Δείτε ακόμη: Ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες από Δευτέρα – Σενάρια για εστίαση και Πάσχα

Όπως εκτίμησε ο ίδιος στο Πρώτο Πρόγραμμα στους 105,8 και στους 91,6 και την εκπομπή «Πρώτο Αλλιώς», από την επόμενη εβδομάδα και πάντα με βάση και τη θέση των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής, θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα.

Ψώνια στα καταστήματα χωρίς ραντεβού

Επίσης, διατύπωσε ότι ακόμα και πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

«Επιθυμούμε να είχε γίνει το άνοιγμα των mall χθες», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή, επισημαίνοντας παράλληλα πως όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, χαρακτηρίζοντας τον Απρίλιο σημαντικό μήνα. Πάντως, εμβολιασμοί, self test και καιρός είναι πολύτιμοι «σύμμαχοι».

Τα self tests θα εφαρμοστούν άμεσα στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με ό,τι σημείωσε ο κος Σταμπουλίδης, σημαντικό πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην επαναλειτουργία των δομών αποδεικνύεται το self test το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα στο λιανεμπόριο και τους εργαζομένους σε αυτό, όπως ξεκαθάρισε, κατά τα πρότυπα των σχολείων, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα. Και αυτό θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του καθενός.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει δώσει διευκρινίσεις στην ΕΡΤ για το ποια πολυκαταστήματα προς το παρόν επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και ποια όχι. Ειδικότερα, απαγορεύεται η λειτουργία των mall, των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων shop in shop. Aν όμως ένα πολυκατάστημα λειτουργεί υπό ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, μπορεί να λειτουργήσει.

Γεωργιάδης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης – Με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους

Το άνοιγμα της εστίασης βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατέστησε σαφές πως θα ξεκινήσει με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το άνοιγμα της εστίασης θα προηγηθεί λίγο του τουρισμού. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση στην εστίαση ενδεχομένως να είναι έτοιμη μέχρι την 10η Μαΐου.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης για τα self test. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά τότε είναι εφικτό –ενδεχομένως τη Δευτέρα- να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου.

«Αισιοδοξώ ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η λογική λέει ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο παράγοντας του καλού καιρού σε συνδυασμό με το «υπερόπλο των self test», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, θα βοηθήσουν την πτώση της πανδημίας. Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, σχολίασε πως η διαδικασία των self test ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή.

Exit mobile version