Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Βεγγάζη: Συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Βεγγάζη: Συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης

Δένδιας Βεγγάζη: Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Βεγγάζη ενόψει και της έναρξης λειτουργίας ελληνικού Γενικού Προξενείου στην πόλη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στη συνέχεια με το δήμαρχο της Βεγγάζης, Σακρ Μπουζουάρι και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος παραμένει πολέμιος του παράνομου τουρκολιβυικού μνημονίου. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Στην Τουρκία την Τέταρτη ο Δένδιας μετά από πρόσκληση Τσαβούσογλου

Την Τουρκία επισκέπτεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συμμετάσχει στο δείπνο Ιφτάρ για τη γιορτή του Ραμαζανιού. Πριν μεταβεί στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Την ανάγκη για αποφυγή ενεργειών από την Τουρκία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση, καθώς και τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, αποσαφήνισε πως πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση. «Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος» αποκρυστάλλωσε το μήνυμα της Ελλάδας. Ερωτηθείς για την ατζέντα, παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, και αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.

Δένδιας - Τσαβούσογλου
Δείτε ακόμη:
Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια – Τι είπε ο Συρίγος
Άδωνις: Θα εισηγηθώ άνοιγμα φροντιστηρίων, εμπορικών και κέντρων αισθητικής
«Βόμβα» Βορίδη: Καταργεί τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις