Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία οικονομία 2021: Η αστάθεια οδηγεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία οικονομία 2021: Η αστάθεια οδηγεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική

Τουρκία οικονομία 2021: Ο πληθωρισμός, που καθοδηγείται από εσωτερικούς και παγκόσμιους παράγοντες, θα κλιμακωθεί στην Τουρκία αυτό το τρίμηνο.

Επιθετική εξωτερική πολιτική στην Τουρκία λόγω της ασταθούς οικονομίας της αναμένει το β’ τρίμηνο του 2021 το Stratfor, ενώ ο ανταγωνισμός Σουνιτών θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε περιοχές όπως η Λιβύη.

Δείτε ακόμη: ”Δύσκολο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας”

Το Ιράν θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του, ενώ οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα έρθουν αντιμέτωπες με αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική

Όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα euro2day.gr, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την μετά την Covid-19 ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η Άγκυρα ενστερνίζεται μια λιγότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός, που καθοδηγείται από εσωτερικούς και παγκόσμιους παράγοντες, θα κλιμακωθεί στην Τουρκία αυτό το τρίμηνο, δοκιμάζοντας τη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, την οποία τοποθέτησε τον Μάρτιο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα μειωμένα επιτόκια θα τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η νέα ομάδα που μπήκε στο τιμόνι της τουρκικής νομισματικής πολιτικής είναι στενή σύμμαχος του τούρκου προέδρου και της θεώρησής του πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, και είναι πιθανό να διατηρήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τα επιτόκια ακόμα και αν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα.

Αυτό θα επιδεινώσει το ξένο επενδυτικό κλίμα και μπορεί να βλάψει την αγοραστική δύναμη της Τουρκίας αν οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος. Η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη εσωτερική πίστωση και ίσως να μην είναι διατηρήσιμη.

Μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική με δυνητικά υψηλότερο πληθωρισμό και μια υποτιμητική συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε να να έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις μικτές χρηματοδοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Δείτε ακόμη:
Megxit και στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου
Ο Τραμπ υπόσχεται νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2022
Ανοίγουν γυμναστήρια, λιανεμπόριο, εστίαση στη Βρετανία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις