Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάν’ το όπως ο Τζόνσον, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Κάν’ το όπως ο Τζόνσον, από την Ευτυχία Παπούλια

Γιατί τέτοια σιωπή για όσα είναι πραγματικά αναγκαία;

Η διατήρηση της υγείας είναι καθήκον.

Λίγοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και κάτι που θα μπορούσαμε να το πούμε φυσική ηθική.

Herbert Spencer, Βρετανός φιλόσοφος
Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος

Την ώρα που οι εκκλήσεις για εμβολιασμό κατά της Covid 19 έρχονται σε σύγκρουση με την αβεβαιότητα που προκαλούν ανησυχητικές παρενέργειες και… ουρές στα φαρμακεία για να ακυρωθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξήγγειλε μια σπουδαία πρωτοβουλία, με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και αφού πρώτα συνέστησε στον λαό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επικαλούμενος τους κινδύνους που υπάρχουν από νέα παραλλαγμένα στελέχη. Η κυβέρνηση θα οργανώσει ένα νέο Γραφείο Προώθησης της Υγείας, το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στην βελτίωση της Πνευματικής Υγείας αλλά και στην προώθηση της Σωματικής Άσκησης.

Είναι εντυπωσιακό δε, πως ο ίδιος ο Τζόνσον κατέδειξε τον εαυτό του ως παράδειγμα προς… αποφυγήν αφού αυτοπροσδιορίστηκε ως ”παχύσαρκος”, υποστηρίζοντας πως αυτή η συνθήκη συνέβαλε στο να χτυπηθεί πολύ σοβαρά από την ασθένεια που έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη. Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η επισήμανση από μέρους του, πως το 80% των θετικών αποτελεσμάτων στην υγεία συνδέονται με συντελεστές, όπως η προσεγμένη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και φυσικά η άθληση.

photo of blonde-haired woman sitting on floor

Άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα

Βέβαια όλα αυτά συστήνονται και από τους γιατρούς πάντα, σαν προληπτικά μέτρα για όλες σχεδόν τις παθήσεις, όμως έχει μεγάλη σημασία να ιδρύεται ειδική κρατική υπηρεσία με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της ιδέας για μεγαλύτερη έμφαση το θέμα της σωματικής και ψυχικής υγείας μέσα απ’ την διατροφή, την άθληση και την άσκηση, ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής, που θα υποκαταστήσει πολλές κακές συνήθειες.

Ωστόσο για να αποδώσει, να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια υπηρεσία αν κάποια στιγμή μιμηθούμε την ιδέα του βρετανού πρωθυπουργού, χρειάζονται άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα που να αποβλέπουν και στο κέρδος. Και σε αυτό η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία δεν βοηθάει. Δυστυχώς, η φιλοσοφία πολλών κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων είναι να τα… συντηρούν, ώστε να εδραιώνονται οι υπηρεσίες, αν όχι να γιγαντώνονται περισσότερο. Για παράδειγμα, οι εκατοντάδες υποκινούμενες μαζικές διαδηλώσεις πριν λίγες εβδομάδες, που με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργούσαν αυξημένα κρούσματα, όπως συμβαίνει ήδη, ενίσχυσαν την πίεση για μόνιμες προσλήψεις.

woman in black and red tank top and blue denim jeans sitting on bench press

Ταμπού 

Η παχυσαρκία, η οποία χαρακτηρίζει περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, είναι σχεδόν ”ταμπού”, ενώ η αναφορά σ’ αυτήν θεωρείται ρατσιστική, κάτι που καθηλώνει τα υπέρβαρα άτομα σε απραξία, αδιαφορία και τα καθιστά εύκολους πελάτες επικίνδυνων ουσιών αδυνατίσματος.

Τα γυμναστήρια που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την φιλοσοφία της υγιεινής ζωής μέσα απ’ την άθληση, τελείως λαθεμένα και θα έλεγε κανείς αλαζονικά, θεωρήθηκαν ως εστίες μετάδοσης. Κάτι που δεν μπορεί να ισχύει, γιατί όσοι αθλούνται κι όσοι διευθύνουν αυτές τις επιχειρήσεις είχαν και πριν την επιδημία κάποια μέτρα προφύλαξης. Είναι οξύμωρο λοιπόν, η μόνη δραστηριότητα που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη σωματική υγεία να ενοχοποιείται.

Ωστόσο η σωστή διατροφή και άσκηση δεν αρκούν από μόνα τους. Χρειάζεται να καλλιεργηθεί, ιδίως στους νέους, η αξία της πνευματικής υγείας. Να μαθαίνουν τα παιδιά την αξία της θετικής σκέψης για την επίτευξη των στόχων τους και την άμυνα σε αρνητικές επιρροές με τις οποίες βομβαρδίζουν καθημερινά το μυαλό και την ψυχή τους όσοι κερδοσκοπούν πάνω τους, πουλώντας συστηματικά κατάθλιψη, άρνηση, απαισιοδοξία.

woman in black sports bra and blue denim jeans doing exercise

Το μάθημα της ανθρώπινης ευτυχίας

Δυστυχώς, η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την σωματική υγεία, επιδεινώθηκε με τα αψυχολόγητα κι άχρηστα όπως αποδείχθηκε στην πλειονότητά τους μέτρα, που εξακολουθούν να επιβάλλονται. Κι ο έλεγχος της ψυχικής υγείας είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του εαυτού μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Το μάθημα της ανθρώπινης ευτυχίας, που απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Γέηλ των ΗΠΑ είναι ένα απ’ τα δημοφιλέστερα στην ιστορία των 320 ετών του Ιδρύματος. Όταν ξεκίνησε, την άνοιξη του 2018, συγκέντρωσε 1.200 φοιτητές, όμως μετά την επιβολή των lockdowns περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου είχαν δηλώσει συμμετοχή για την ψηφιακή παράδοση του μαθήματος ψυχολογίας. Ο αριθμός αυτών που παρακολούθησαν την παράδοση οκταπλασιάστηκε!

Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν την σωματική τους υγεία, πολλοί όμως δυσκολεύονται να προστατέψουν την ψυχική τους ευεξία, λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, Λορί Σάντος.

woman in black sports bra and black shorts leaning on orange and black boxing ring

‘Ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου’

Η 34χρονη βοηθός ηλικιωμένων Γκρέτσεν Μακιντάιρ, επέλεξε το μάθημα ενώ βρισκόταν εγκλωβισμένη εξαιτίας της καραντίνας. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η κ. Μακιντάιρ, που υπέφερε από χρόνια αϋπνία, δεν είχε καταφέρει ποτέ να πειθαρχήσει σε ωράρια ύπνου και ανάπαυσης. «Μου έδειξε πώς να πείθω τον εαυτό μου ότι αυτό που κάνω θα με κάνει πιο ευτυχισμένη. Ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου», λέει η Μακιντάιρ, η οποία κατήργησε όλους τους λογαριασμούς της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένιωσε για πρώτη φορά ύστερα από καιρό πραγματική ψυχική ηρεμία.

Ανάλογα σεμινάρια στους γονείς των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και τα ίδια τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας με ελάχιστο κόστος θα ήταν μια καλή ιδέα και για εμάς. Ή τουλάχιστον, αν θέλουμε να είμαστε πιο ρεαλιστές, ας ακούγαμε μία φορά σε αυτό το “χαζοκούτι” που τρομάζει πιο πολύ κι από τον ίδιο τον ιό, τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής και της άσκησης, σε αυτό τον “πόλεμο” κατά της πανδημίας…

Για την Έντυπη Έκδοση (ΕΔΩ)
woman in black tank top lying on brown sand during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις