Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καραϊβάζ δολοφονία: Σοκάρει αυτόπτης μάρτυρας
ΕΛΛΑΔΑ

Καραϊβάζ δολοφονία: Σοκάρει αυτόπτης μάρτυρας

Καραϊβάζ δολοφονία: Μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στην τηλεοπτική κάμερα, που όπως υποστήριξε είδε τους δράστες να του ρίχνουν τη χαριστική βολή, πυροβολώντας τον Γιώργο Καραϊβάζ στο κεφάλι

Σοκ έχει προκαλέσει η μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά το σημείο της δολοφονίας, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το όπλο που χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, φέρεται να ήταν 9mm. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας θα αποτελέσει το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών, που οι αστυνομικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Ήδη αξιωματικοί του ανθρωποκτονιών αναζητούν κάμερες που τυχόν έχουν καταγράψει τη διαδρομή των αδίστακτων δολοφόνων.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε από τη δουλειά του, στις 2 και τέταρτο το μεσημέρι, στο σπίτι του που βρίσκεται στην οδό Άννινου στον Άλιμο. Στάθμευσε το μαύρο τζιπ που οδηγούσε σε ένα παρκάκι λίγα μέτρα μακριά από την πόρτα του σπιτιού. Εκεί του είχαν στήσει καρτέρι δύο άνδρες με μια μοτοσικλέτα χαμηλού κυβισμού τύπου σκούτερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν φορούσαν κράνη και ο ένας φορούσε χακί στρατιωτικό μπουφάν.

Εκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Χρυσοχοΐδη για τη γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ

“Όχι εσένα ρε φίλε…”: Σπαρακτικά αντίο φίλων και συναδέλφων στον Γιώργο Καραϊβάζ

Καραϊβάζ δολοφονία: Η χαριστική βολή

Όταν ο δημοσιογράφος βγήκε από το αυτοκίνητό του τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν πολλές φορές σε όλο του το σώμα με όπλο με σιγαστήρα. 17 κάλυκες βρέθηκαν στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών που έσπευσαν στο σημείο, κατέθεσαν 4 αυτόπτες μάρτυρες. Φαίνεται πως κανένας δεν άκουσε ήχο πυροβολισμού. Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους του δήμου Αλίμου που κλάδευαν κάποια λουλούδια. Μόλις ολοκληρώθηκε η δουλειά τους, εμφανίστηκαν οι δύο δολοφόνοι. Οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις τους είναι πολύ σημαντικές.

Ωστόσο, υπάρχει και η μαρτυρία μιας αυτόπτη μάρτυρα στην κάμερα του Star που όπως υποστήριξε είδε τους δράστες να του ρίχνουν τη χαριστική βολή, πυροβολώντας τον στο κεφάλι, για να είναι σίγουροι ότι είναι νεκρός. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο σκουτεράκι -σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες- και τράπηκαν σε φυγή. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δύο άνδρες. Δεν αποκλείεται να το έχουν εγκαταλείψει σε κάποιο σημείο για να συνεχίσουν τη διαφυγή τους.

Καραϊβάζ δολοφονία: Σαρώνουν τα ρεπορτάζ του

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης από την αρχή της καριέρας του που μέτρησε πάνω από τρεις δεκαετίες. Είχε ασχοληθεί με όλα τα θέματα του ρεπορτάζ και ήταν πάντα ρεπόρτερ πρώτης γραμμής. Για το λόγο αυτό, το πρώτο σενάριο που κάνουν οι αστυνομικοί είναι οι δολοφόνοι του να βρίσκονται πίσω από κάποια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε και όσα έγραψε ή είπε «ενόχλησαν» και αποφάσισαν να του κλείσουν οριστικά το στόμα. Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται «σκανάρισμα» αυτών των υποθέσεων σε μια προσπάθεια να πάρουν οι έρευνες κάποια κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες και περιγραφές από τους αυτόπτες μάρτυρες, για να φτιάξουν ένα πρώτο «προφίλ» των δύο νεαρών ανδρών που σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο. Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό είναι ότι οι δολοφόνοι δεν κάλυψαν τα πρόσωπά τους, όπως τουλάχιστον κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες.

Αθόρυβα…

Οι δολοφόνοι έδρασαν αθόρυβα: Όλα δείχνουν ότι έβαλαν σιγαστήρα στο εννιάρι πιστόλι με το οποίο πυροβόλησαν τουλάχιστον 12 φορές με τις έξι σφαίρες να χτυπούν τον Γιώργο Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός ένα μέτρο πίσω από το αυτοκίνητό του. Οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου επέλεξαν ένα «αθόρυβο» μέσο για να πάνε στο σημείο του εγκλήματος: Ένα μηχανάκι μικρού κυβισμού, που περνάει πιο απαρατήρητο από μια μεγάλη και θορυβώδη μοτοσυκλέτα. Περίμεναν το θύμα τους να παρκάρει και όταν βγήκε από το αυτοκίνητο, ο συνεπιβάτης στο σκούτερ άρχισε να πυροβολεί. Και στη συνέχεια έφυγαν, κινούμενοι προς άγνωστη κατεύθυνση: Οι αστυνομικοί, με βάση τις περιγραφές των μαρτύρων αναζητούν βίντεο που ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί οι δράστες.

Πάντως, θεωρείται ότι στο σχέδιο της δολοφονίας υπήρχε και ομάδα «υποστήριξης» των δύο φονιάδων- πρόσωπα, δηλαδή, που είχαν ακολουθήσει τον δημοσιογράφο σε όλη του τη διαδρομή από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν και ενημέρωναν τους άλλους ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά και για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν στη διαφυγή τους, αν κάτι πήγαινε κόντρα στα σχέδιά τους. Παράλληλα, αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στους 12 κάλυκες που περισυνελέγησαν και βρίσκονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια, αν και οι αστυνομικοί θεωρούν απίθανο να μην είναι «καθαρό» το εννιάρι πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε.

Παράλληλα αξιοποιούνται τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ «φύλλο και φτερό» αναμένεται να γίνει και το αυτοκίνητο του Γιώργου Καραϊβάζ, που έχει μεταφερθεί ήδη στα υπόγεια της ΓΑΔΑ.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου ο άτυχος Γιώργος Καραϊβάζ 53 χρόνων, επέστρεφε στην οικία του στον Άλιμο από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, όπου εργαζόταν. Στάθμευσε το αυτοκίνητό του, βγήκε από αυτό και κατευθύνθηκε πεζός προς το σπίτι του. Εκεί οι δύο εκτελεστές τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν. Μετά την αποτρόπαια πράξη τους οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ σύντομα η γειτονιά αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός, πεσμένος μπρούμυτα, στο παρκάκι δίπλα στο σπίτι του. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από την οδό Άννινου στις 14.28. Κινητή ιατρική μονάδα ήταν στο σημείο επτά λεπτά μετά, στις 14.35.

Στο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ που προσπάθησε να πλησιάσει τον τόπο του εγκλήματος. Οι περίοικοι δεν άκουσαν πυροβολισμούς και αυτό οδηγεί στη σκέψη [ως ενδεχομένως χρησιμοποίησαν σιγαστήρα. Οι αστυνομικοί έφθασαν γρήγορα στον Άλιμο προσπαθώντας να εντοπίσουν τους δράστες που εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Ο τρόπος της επίθεσης δείχνει στους αστυνομικούς πως ήθελαν πάση θυσία νεκρό τον αστυνομικό συντάκτη. Η έρευνα μέχρι στιγμής στρέφεται προς το κοινό ποινικό έγκλημα, ωστόσο μένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές, ούτε είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.

Καταθέσεις

Σε δεύτερο χρόνο, πέρα από τους αυτόπτες μάρτυρες, θα κληθούν να καταθέσουν η σύζυγος, το παιδί του, στενός φιλικός και οικογενειακός κύκλος, μήπως και είχε εκμυστηρευθεί το παραμικρό το τελευταίο διάστημα. Σε ερώτημα του ΑΝΤ1 αν ο δημοσιογράφος είχε ενοχλήσει με ρεπορτάζ δημοσιεύματα, σχολίασαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό των προσωπικών λόγων.

Οι αρχές είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή τα δημοσιεύματα, τις προσωπικές επαφές, τις κλήσεις, τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια να φτάσουν στο κίνητρο και τους δράστες. Ενδέχεται άλλωστε οι δράστες και ο ηθικός αυτουργός να είναι διαφορετικά πρόσωπα, κάποιος άλλος να έχει δώσει εντολή για την εκτέλεση χωρίς όμως αυτήν τη στιγμή να μπορούν να μιλήσουν για το κίνητρο και χωρίς μόνο από τα δημοσιεύματα να μπορούν να φθάσουν την άκρη του νήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις