Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρίγκιπας Φίλιππος κηδεία: Μικρή οικογενειακή τελετή, χωρίς πλήθος
ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος κηδεία: Μικρή οικογενειακή τελετή, χωρίς πλήθος

Πρίγκιπας Φίλιππος κηδεία: Χωρίς πλήθος η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Τα μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ως αποτέλεσμα να μην τελεστεί κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές για τον εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο. Όπως ενημέρωσε, η βασιλική εταιρεία College of Arms ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά της Covid-19. «Η κηδεία δεν θα είναι κρατική με πλήρεις τιμές και δεν θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα. Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Γουίνσδορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα», αναφέρει το College of Arms.

«Τα σχέδια για την κηδεία έχουν αναθεωρηθεί δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία Covid-19 και δυστυχώς ζητείται οι πολίτες να μην επιχειρήσουν να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε καμία από τις διαδικασίες που συνθέτουν την κηδεία». Όπως αναφέρει ο Guardian, στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, παρά τους περιορισμούς, στη κηδεία θα υπάρχει στρατιωτική παρουσία, απλά ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος. Οι προετοιμασίες αναμένονται στο κάστρο του Γουίνσδορ.

Χωρίς πλήθος η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Πάντως, η μεγαλύτερη αλλαγή στο πλάνο της κηδείας θα είναι η έλλειψη πλήθους. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να αποφύγουν οτιδήποτε ενέχει κίνδυνο εξάπλωσης κορονοϊού. Οι πολίτες θα μπορούν να «συμμετέχουν» στην κηδεία μέσω της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι μια μικρή οικογενειακή τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στους κήπους του Κάστρου του Γουίνσδορ, προτού θαφτεί ο δούκας στους κήπους Frogmore, όπου αναπαύονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί επίσημα, αλλά πηγές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να είναι το Σάββατο 17 Απριλίου.

Επιστρέφει στη Βρετανία ο Χάρι για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου -Τι θα κάνει η Μέγκαν Μαρκλ

Όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρίγκιπας Χάρι ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη βασιλική οικογένεια. Άγνωστο παραμένει αν θα τον συνοδεύσει η Μέγκαν Μαρκλ. Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα πρέπει να ακολουθήσει και τους κανόνες της καραντίνας, δηλαδή να παραμείνει σε απομόνωση 5 ημερών από την άφιξή του στη Βρετανία, υπό τον όρο ότι θα έχει αρνητικό τεστ.

Μια πηγή κοντά στην Μέγκαν Μαρκλ και τον Χάρι είπε στο DailyMail.com σήμερα: «Ο Χάρι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να βρεθεί μαζί με την οικογένειά του. Δεν θα θέλει τίποτα περισσότερο από το να είναι εκεί για την οικογένειά του, και ιδιαίτερα για τη γιαγιά του, σε αυτή την δύσκολη στιγμή. «Η Μέγκαν είναι έγκυος, οπότε θα χρειαστεί να λάβει συμβουλές από τους γιατρούς της για το αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει, αλλά πιστεύω ότι ο Χάρι θα έρθει σίγουρα στην Αγγλία».

Στον ιστότοπό τους, archewell.com δεν έχει αναρτηθεί πάντως κάποια ανακοίνωση σχετικά με το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου. Πηγή μιλώντας στην New York Post επιβεβαίωσε ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα επιστρέψει στη Βρετανία. «Φυσικά, θα είναι εκεί, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι σχέσεις μεταξύ των Σάσσεξ και της οικογένειας», προσθέτοντας: «Ο Χάρι ήταν πολύ κοντά στον παππού του».

Μέγκαν Μαρκλ

Βρετανοί τιμούν τον πρίγκιπα Φίλιππο -Αφήνουν λουλούδια στις βασιλικές κατοικίες

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου, Βρετανοί κάθε ηλικίας έσπευσαν στις πύλες του Μπάκιγχαμ αλλά και στο κάστρο του Γουίνδσορ για να αφήσουν μερικά λουλούδια. Μικροί και μεγάλοι καταφθάνουν στις πύλες των βασιλικών κατοικιών με μια ανθοδέσμη στο χέρι, τοποθετώντας τα λουλούδια το ένα δίπλα στο άλλο, θέλοντας ο καθένας με τον τρόπο του να τιμήσει τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η σχέση του με το νησί των Φαιάκων

Η Κέρκυρα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πρίγκιπα Φίλιππο καθώς στο νησί των Φαιάκων γεννήθηκε. «Στο ναό του Αγίου Γεωργίου, του Παλαιού Φρουρίου, βαπτίστηκε στις 24 Οκτωβρίου1921, ημερομηνία του παλαιού ημερολογίου, ο Κερκυραίος, Πρίγκιπας Φίλιππος του Ηνωμένου Βασιλείου, Δούκας του Εδιμβούργου» όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, αρχαιολόγος, Τένια Ρηγάκου. Ανάδοχοι του Πρίγκιπα Φιλίππου, ήταν ο Δήμος Κερκυραίων, εκπροσωπούμενος από τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κοκοτό και η πριγκίπισσα Όλγα, κόρη του πρίγκιπα Νικολάου.

Οι Κερκυραίοι τον θεωρούσαν πάντοτε συντοπίτη τους γιατί γεννήθηκε στο παλάτι του Μον Ρεπό στις 28 Μαΐου 1921 (με το παλαιό ημερολόγιο), όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα. Λίγο πριν την αλλαγή του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1924, οπότε και εγκαθιδρύθηκε η Β’ Ελληνική Δημοκρατία, ο Πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία σχεδόν ενός έτους φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα το 1922. Ο πατέρας του Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, το 1923 καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως με την παρέμβαση των Άγγλων σώθηκε.

Φέρεται πως ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του την Κέρκυρα, όμως μέλη της βασιλικής οικογένειας διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια στενές σχέσεις με το νησί, καθώς επανειλημμένως τα καλοκαίρια την επισκέπτονται. Η τελευταία φορά ήταν τον Ιούλιο του 2019 όπου ο γιος τού Φίλιππα, Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας με τη σύζυγο του Καμίλα επέλεξαν το νησί για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η βασιλική οικογένεια ως συνήθως φιλοξενείται στη βίλα της γνωστής οικογένειας Ρότσιλντ στην Κερασιά στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκινά 8ήμερο πένθος

Βαθιά επίδραση θα έχει στη βασίλισσα Ελισάβετ ο θάνατος τού επί 73 χρόνια συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Η βασίλισσα, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον πρίγκιπα Φίλιππο τη «δύναμη και το στήριγμά» της, θα ξεκινήσει μία περίοδο πένθους 8 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής δεν θα υπογράφει για τα νομοσχέδια και οι κρατικές υποθέσεις θα ανασταλούν, σε ένδειξη σεβασμού.

Μετά την κηδεία η βασίλισσα θα συνεχίσει να θρηνεί ιδιωτικά, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες θα συνεχίσει τα καθήκοντά της. Όπως εξηγεί επίσης η metro.co.uk, είναι απίθανο να υπάρξει δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας για έναν μήνα, επειδή ολόκληρη η βασιλική οικογένεια θα εισέλθει σε μία επίσημη περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

Ακόμα και μετά από αυτό το διάστημα, η βασίλισσα θα μπορούσε να αποσυρθεί σημαντικά λόγω της απώλειας του δούκα, ο οποίος τον Ιούνιο θα έκλεινε τα 100. Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρήκαν καταφύγιο για το διάστημα του lockdown στο κάστρο του Γουίνδσορ, εγκαταλείποντας ακόμα και παραδόσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση της βασιλικής οικογένεια στο Σάντριγχαμ.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η βασίλισσα περνούσε τις διακοπές της στο Σάντριγχαμ, το Μπαλμόραλ ή στο Γουίνδσορ, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Είναι πιθανό ότι τώρα θα βασιστεί στην υποστήριξή τους, καθώς προετοιμάζεται για τη ζωή χωρίς να έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ιδιαίτερη σχέση με την Νταϊάνα και η κρυφή αλληλογραφία – Ήταν ο μόνος που τη στήριξε

H καλή σχέση του δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα είναι κάτι που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια – μάλιστα, ο Φίλιππος ήταν ο μοναδικός ίσως από την βασιλική οικογένεια που την στήριξε τόσο πριν όσο και μετά το διαζύγιο με τον Κάρολο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

«Υπάρχει μια πολύ όμορφη στιγμή στην τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς The Crown στην οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος παίρνει την Νταϊάνα Σπένσερ υπό την προστασία του, την ώρα που εκείνη περνά ένα σαββατοκύριακο στο σκωτσέζικο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας», αναφέρει το Marie Claire.

Σύμφωνα με τη επίσημη βιογραφία του εκλιπόντος πρίγκιπα, με τίτλο «Prince Philip Revealed», από την Ινγκριντ Σιούαρντ, «όταν η Νταϊάνα μπήκε για πρώτη φορά στη βασιλική οικογένεια, ο Φίλιππος ήταν αυτός που συνέτρεξε προς βοήθειά της, συνοδεύοντάς την σε επίσημα δείπνα και μαθαίνοντάς της την τέχνη της συζήτησης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις