Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποχρεωτικός εμβολιασμός νομοθεσία: Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός νομοθεσία: Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός νομοθεσία: "Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι “αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία”, απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα. Ειδικότερα στην Τσεχία, η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά εννέα παιδικών ασθενειών, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά.

Στους γονείς που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ στους μαθητές απαγορεύτηκε η εγγραφή τους στο στα νηπιαγωγεία της χώρας μέχρι να τους χορηγηθούν τα προβλεπόμενα εμβόλιο. Επικαλούμενοι άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο και έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σχετικού άρθρου.

“Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19“, σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ. “Ο στόχος πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί θα πρέπει να προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες, μέσω χορήγησης εμβολίου ή μέσω της ανοσίας της αγέλης από το μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών”, πρόσθεσε στο πλαίσιο και της συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

man in white suit jacket

Μητσοτάκης για υγειονομικούς: “Συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους από τον Σεπτέμβριο”

Στη χώρα μας, με αφορμή την άρνηση μεγάλου ποσοστού υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε πως υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα. Στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι “δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι”.

“Για τους υγειονομικούς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία” είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και απάντησε ευθέως αν εννοεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. “Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψή μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας.

Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ, αφενός κινδυνεύεις, αλλά κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή”.

“Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν”

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ειδικά τους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. “Ένα ποσοστό των συμπολιτών μας που είναι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν. Και το λέω αυτό διότι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, κινδυνεύουν οι ίδιοι.

Ξέρουμε πια και το αποδεικνύουν όλα τα στατιστικά στοιχεία -και σε λίγο θα μπορούμε να δώσουμε στοιχεία και από την Ελλάδα- ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις Covid. Ή αν τον κολλήσεις μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις, τελικά, τη ζωή σου.

Έκκληση Μητσοτάκη: Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει, προς τους νεότερους. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας. Δεν είναι μόνο μια κίνηση που διευκολύνει όλους μας γιατί τελικά θα επιβαρύνει λιγότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπάρχουν άνθρωποι, σήμερα, που πεθαίνουν. Κάθε μέρα πεθαίνουν. Είναι κατά κανόνα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μπορεί να πεθάνεις, υπάρχει μικρή πιθανότητα να πεθάνεις και όντας εμβολιασμένος. Αλλά στατιστικά η πιθανότητα είναι πολλαπλάσια εάν είσαι ανεμβολίαστος. Έκκληση, λοιπόν, από μένα, προσωπική έκκληση, ειδικά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί: Μπείτε στην πλατφόρμα, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις