Αθήνα

°C

Τρίτη

13

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρνητικό τεστ και εστίαση: Το πείραμα… κάπου στη Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρνητικό τεστ και εστίαση: Το πείραμα… κάπου στη Γερμανία

Αρνητικό τεστ και εστίαση: Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν ώστε να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Παρά τις φωνές για πιο αυστηρό lockdown, το γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ χαλαρώνει τους περιορισμούς και ανοίγει την εστίαση, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια. «Μοντέλο του Ζάαρ» αποκαλείται η τολμηρή συνταγή που δοκιμάζει στο ομώνυμο κρατίδιο της Γερμανίας ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Τομπίας Χανς, ο οποίος δεν διστάζει να συγκρουστεί για το θέμα αυτό ακόμη και με τον νέο πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άρμιν Λάσετ. Την ώρα που οι περισσότεροι πρωθυπουργοί απαιτούν πιο αυστηρά μέτρα, ακόμη και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο κρατίδιο του Ζάαρ ανοίγουν εμπορικά καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι, αλλά και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Θα αποδώσει το «μοντέλο του Ζάαρ»;

Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν ώστε να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Τις πρώτες μέρες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στο Ζάαρ, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, επικρατούσε πολικό ψύχος με κατά τόπους χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Με αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά το Ζάαρ επιμένει και είναι το μοναδικό κρατίδιο της Γερμανίας που αποτολμά να χαλαρώσει τα μέτρα, ενώ μαίνεται ακόμη το τρίτο κύμα της πανδημίας.

man in white dress shirt and black pants sitting on gray concrete bench

Προϋπόθεση το αρνητικό τεστ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσουν και πάλι οι κάτοικοι του Ζάαρ μία αίσθηση κανονικότητας είναι να προσκομίσουν αρνητικό τεστ, που έχει γίνει τις τελευταίες 24 ώρες. Τις πρώτες ώρες μετά την άρση των περιορισμών όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στα ειδικά κέντρα που διενεργούν γρήγορα τεστ. Την ίδια στιγμή, το δημοφιλέστερο εστιατόριο της πόλης, στις όχθες του ποταμού Ζάαρ, ετοιμάζει τον εξωτερικό χώρο, ο οποίος όμως παραμένει άδειος. Μόνο ένα τηλεοπτικό συνεργείο κάνει την εμφάνισή του για να απαθανατίσει το «μοντέλο Ζάαρ». Μετά από λίγη ώρα εμφανίζεται και μία ηλικιωμένη κυρία που είναι αποφασισμένη να καθίσει έξω. Δεν την πτοεί ούτε το χαλάζι. Δείχνει το αρνητικό τεστ και συμπληρώνει τα στοιχεία της στο σχετικό έντυπο, για να παραγγείλει έναν καφέ. «Κάτι είναι κι αυτό, ας δουλέψουμε, έστω και λίγο…», λέει η νεαρή σερβιτόρα.

Στον κλάδο επικρατεί ακόμη ανασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στο κρατίδιο του Ζάαρ το συνδικάτο των ξενοδόχων και εστιατόρων (DEHOGA), οι έξι στους δέκα επαγγελματίες του κλάδου δεν πρόκειται να ανοίξουν αμέσως και δηλώνουν ότι θα περιμένουν λίγο ακόμη για «οργανωτικούς λόγους» ή μέχρι να βεβαιωθούν ότι τους συμφέρει οικονομικά. «Έχουμε μία δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας», λέει η ιδιοκτήτρια ενός παραδοσιακού πανδοχείου. Κατά κάποιον τρόπο έχει δίκιο, γιατί, σύμφωνα με την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης, η εστίαση δεν θα είναι εσαεί ανοιχτή, παρά μόνο εφόσον «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν υπερβαίνει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους επί τρεις συνεχείς ημέρες». Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μέρες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης διστάζουν να ανοίξουν. Κλειστοί παραμένουν και πολλοί κινηματογράφοι. Αντιθέτως, στα θέατρα και στα γυμναστήρια καταγράφεται μεγάλη ζήτηση.

orange and white plastic toy

Οι πρωθυπουργοί διαφωνούν μεταξύ τους

Ενώ το κρατίδιο του Ζάαρ ακολουθεί το δικό του μοντέλο, στο Βερολίνο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν πιο σκληρό λόκνταουν. Προ ημερών, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν θεωρεί κατάλληλη τη στιγμή για χαλάρωση των περιορισμών. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, πρότεινε ένα «μεταβατικό λόκνταουν» τριών εβδομάδων, με το σκεπτικό ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν τόσο πολύ οι εμβολιασμοί, ώστε στη συνέχεια θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η επόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών με την καγκελάριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου. Οι θιασώτες του σκληρού λόκνταουν ζητούν την επίσπευση της συνάντησης, αλλά ο πρωθυπουργός του Ζάαρ διαφωνεί, θέλοντας προφανώς να αποφύγει μία επίσπευση του λόκνταουν.

man in gray suit sitting on white and brown car during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις