Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/4: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού - Τι θα γίνε με το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές

08.04.2021 | 18:12

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 3228 κρούσματα, 73 θανάτους ενώ 776 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα θα ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, είπε ο Γιώργος Γεραπτετρίτης. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα ληφθούν αφού πρώτα μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «παγώνει» οποιοδήποτε νεότερο άνοιγμα δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι Γυμνάσια και Δημοτικά δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το Πάσχα και χαρακτήρισε εργαλείο επανάστασης τα self test, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα για το άνοιγμα του Λυκείου.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα δεν τα έχει πάει τόσο καλά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εχουμε τη χειρότερη επίδοση στα σχολεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες», σημείωσε λέγοντας ότι είμαστε η μόνη χώρα που τα σχολεία έκλεισαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των ψήφων από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας που έγινε για πρώτη φορά, εξήγησε ότι έγινε για λόγους διαφάνειας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής. Δεν έκρυψε, πάντως, το γεγονός ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις λέγοντας ότι αυτό συνέβη σε ελάσσονα θέματα.

Μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα: Τα 2 σενάρια – Ποιοι οι τυχεροί

Η μετακίνηση εκτός νομού και η μετάβαση στα χωριά είναι ο ευσεβής πόθος των περισσότερων πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα και τα lockdown που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το OPEN TV, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 15 Απριλίου. Οι επιτελείς εξετάζουν όλα τα σενάρια και προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία του κόσμου.

Έτσι, 2 είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα. Το ένα από αυτά είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9. Η άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί που να το αποδεικνύει και έχει περάσει και το ασφαλές διάστημα που απαιτείται μετά την δεύτερη δόση.

Όπως και να ‘χει, ακόμα κι αν αποφασιστεί η μετακίνηση εκτός νομού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο περιορισμός των ατόμων στο εσωτερικό των σπιτιών θα εξακολουθήσει να ισχύει και έλεγχοι θα γίνονται το διάστημα των γιορτών.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές

Οι εισηγήσεις των ειδικών καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι για αυτό το λόγο αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές», τονίζοντας, όμως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Γεωργιάδης: Ζωτικής σημασίας για την οικονομία το άνοιγμα του τουρισμού

«Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σχετικά με το ερώτημα γιατί δίνεται ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού και όχι για την εστίαση.

Σε ερώτηση για τα κέντρα αισθητικής είπε: «Χωρίς σύμφωνη γνώμη των ειδικών δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα των κέντρων αισθητικής». Απαντώντας αναφορικά με τις λαϊκές αγορές, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνει σε ιδιώτες τις λαϊκές, ενώ δεν κινδυνεύει καμία υπάρχουσα άδεια. «Φτάνει η κομματική σπέκουλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version