Αθήνα

°C

Τρίτη

13

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός και κιλά: Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε περιττό βάρος
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός και κιλά: Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε περιττό βάρος

Κορονοϊός και κιλά:Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αποκτήσει περιττό βάρος!

Παγκόσμια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρες του κόσμου, εξετάζοντας τον αντίκτυπο του κορονοϊού και των lockdown στις επιλογές υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, διαπίστωσε ότι, ενώ πολλοί γνωρίζουν την πιθανή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κορονοϊού, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποκτούν συνεχώς βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αποκτήσει περιττό βάρος!

Πολλοί (45%) γνωρίζουν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της covid-19. Για να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κορονοϊού, περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση (38%) θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους (17%). Από το 45% των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος, παγκοσμίως, σχεδόν τα 2/3 (62%) θέλουν να χάσουν βάρος που δεν αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο το 15% εκείνων που προσπαθούν να χάσουν βάρος το κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο του κορονοϊού. Η πανδημία οδήγησε στην αύξηση βάρους, αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε περιττά κιλά

Και στις 30 χώρες, όπου έγινε η μελέτη, το ένα τρίτο (31%) των ανθρώπων κέρδισε βάρος από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Ωστόσο, το ποσοστό αύξησης βάρους ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών με περισσότερα από τα μισά άτομα να κερδίζουν βάρος στη Χιλή και τη Βραζιλία, (30-40%) να αυξάνουν το βάρος στο Περού, την Ινδία, την Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία, ενώ στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ λιγότεροι από 1 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν αποκτήσει βάρος. Το ένα τρίτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε ότι είχαν αυξήσει το βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μέση αύξηση βάρους ήταν 6,1 κιλά.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που αύξησαν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (31% του παγκόσμιου πληθυσμού) έβαλαν επιπλέον 6,1 κιλά. Η μεγαλύτερη αύξηση βάρους παρατηρήθηκε στη Σαουδική Αραβία (κατά μέσο όρο 8 κιλά για το 35% του πληθυσμού που κέρδισε βάρος) και στο Μεξικό (κατά μέσο όρο 8,5 κιλά για το 34% που κέρδισε βάρος). Οι αλλαγές σε άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία ήταν πιο λεπτές και συγκεκριμένες. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) έκανε περισσότερη άσκηση, το 23% έκανε λιγότερη.

Συμπτώματα και παχυσαρκία

Σχεδόν το μισό (45%) του παγκόσμιου πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων του κορονοϊού μεταξύ των νοσούντων. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 8 στα 10 στο Περού και στα δύο τρίτα (64%) στη Μεγάλη Βρετανία. Ένα τρίτο (31%) δεν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων του κορονοϊού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κίνα όπου ο μισός πληθυσμός δεν πιστεύει συνδέονται παχυσαρκία και κορονοϊός (53%), ενώ περισσότεροι από 4 στους 10 στην Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και την Πολωνία δεν είναι πεπεισμένοι για κάτι τέτοιο.

Σχεδόν 4 στους 10 (38%) δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η τακτική άσκηση θα μείωνε τον κίνδυνο να υποστούν σοβαρά συμπτώματα covid-19, για όσους έχουν μολυνθεί με την ασθένεια. Αυτό συγκρίθηκε με σχεδόν το ένα τρίτο (28%) που είπε ότι η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθούσε και περίπου το ένα τέταρτο (26%) που είπε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα βοηθούσε. Το 17% είπε ότι χάνει βάρος και 1 στα 10 (9%) είπε ότι εγκατέλειψε το αλκοόλ. Το πιθανό όφελος της άσκησης παρατηρήθηκε πιο έντονα στην Κίνα όπου 8 στους 10 (78%) πίστευαν ότι θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου σοβαρών συμπτωμάτων covid-19. Πολλοί στο Χονγκ Κονγκ και την Ινδία βλέπουν επίσης τα οφέλη της άσκησης στην αποφυγή σοβαρών συμπτωμάτων κορονoϊού (59% και 58% αντίστοιχα.

Βραδινό φαγητό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις