Μέτρα χαλάρωσης: Ένα διαφορετικό μείγμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ

Μέτρα χαλάρωσης: Ένα διαφορετικό μείγμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Μέτρα χαλάρωσης: Για να γίνει όμως αυτή η επιστροφή χρειάζεται τον μήνα που διανύουμε να γίνουν προσεκτικά βήματα και λελογισμένες κινήσεις

06.04.2021 | 13:32

Ως απολύτως φυσιολογική εκτιμούν και παραδέχονται στην κυβέρνηση ότι είναι η κόπωση των πολιτών μετά από ένα και πλέον χρόνο με συνεχή περιοριστικά μέτρα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε σκληρό lockdown όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Με αυτό ως δεδομένο, στην κυβέρνηση εξετάζουν πλέον ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων, τα οποία αφενός θα περιορίζουν όσο αυτό είναι δυνατόν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, αφετέρου θα δίνουν διεξόδους στους πολίτες, που έχουν πιεστεί από τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς. Η πρόθεση όλων τόσο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εισηγούνται τα μέτρα, όσο και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει, είναι η επιστροφή στην σταθερότητα και στην κανονικότητα.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Για να γίνει όμως αυτή η επιστροφή χρειάζεται τον μήνα που διανύουμε να γίνουν προσεκτικά βήματα και λελογισμένες κινήσεις, που να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε αρχικά να αποκλείσει το άνοιγμα της εστίασης σε νωρίτερο χρόνο από το Πάσχα, ώστε εξ αρχής να μην καλλιεργηθούν τέτοιες προσδοκίες και να μην ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο. Χαρακτηριστική είναι η φράση κυβερνητικού παράγοντα στην Alphafreepress ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία όχι γιατί έτσι επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά για να μην υπάρξει ανάγκη να ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία της σε μικρό χρονικό διάστημα από την επανέναρξη.

Μέτρα χαλάρωσης: Επανεκκίνηση της οικονομίας

Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιλογή για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου ήταν μόνο η αρχή. Στην κυβέρνηση θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά και στις περιοχές που τώρα δεν λειτουργούν, ενώ η πρόθεση της πολιτείας είναι προφανής να μην ξανακλείσει κανένας κλάδος της οικονομίας που θα ανοίξει αυτόν τον μήνα. Δηλαδή ό,τι επιτραπεί να λειτουργήσει τον μήνα Απρίλιο, να μην χρειαστεί να κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες για το άνοιγμα του τουρισμού που θα γίνει σε συγκεκριμένη ημερομηνία και οριζόντια για όλες τις τουριστικές περιοχές.

Μέτρα χαλάρωσης: Τι θα γίνει το Πάσχα

Νωρίτερα υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο δίλημμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και είναι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με αφορμή και τον εορτασμό του Πάσχα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να επιτραπεί μια τέτοια μετακίνηση των πολιτών, ωστόσο για να γίνει η επιθυμία πράξη θα πρέπει να ικανοποιούνται μερικές αναγκαίες συνθήκες, όπως είναι η οριζόντια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, αλλά και η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ νομών που έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο και σίγουρα με την διενέργεια των ατομικών διαγνωστικών τεστ που θα αποδεικνύουν ότι όποιος μετακινείται δεν θα είναι θετικός στον ιό.

 

Μέτρα χαλάρωσης: Δύο ισχυρά όπλα

Η στόχευση λοιπόν είναι δεδομένη και είναι η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει δύο ισχυρά όπλα.Τα ατομικά διαγνωστικά τεστ και τον εμβολιασμό. Ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη όπλο που είναι ο καλός καιρός, που ευνοεί ώστε οι πολίτες να βρίσκονται περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τα ατομικά διαγνωστικά τεστ η προτεραιοποίηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ενώ αποτελεί το πιο αξιόπιστο εργαλείο ώστε να ανιχνευθούν στην επικράτεια οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που μη γνωρίζοντας ότι νοσούν συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην κοινότητα και να μεταδίδουν την νόσο.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, το θετικό είναι ότι οι παραλαβές από τις φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες και έως το τέλος Μαίου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε εκείνη την χρονική στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει και τις οριστικές της αποφάσεις για την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό εργαζομένων σε επαγγελματικούς κλάδους (όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές κ.λπ.) που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό.

Οδικός χάρτης

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και με την ρητή δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα τηρηθούν στο απόλυτο οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Και η δέσμευση αυτή αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα τόσο στην επιδημιολογική κατάσταση, όσο και στην οικονομία και η χώρα αναγκαστεί εκ νέου να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Exit mobile version