Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βρούτσης – Φουρθιώτης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Νέα ανάρτηση και… απάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης – Φουρθιώτης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Νέα ανάρτηση και… απάντηση

Βρούτσης - Φουρθιώτης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Η ανάρτηση του Γιάννη Βρούτση για την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Γιάννης Βρούτσης τοποθετείται για τις δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Documento, όπου μίλησε για τον γνωστό παρουσιαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση δήλωσης πλασματικού μισθού, προκειμένου να λάβει υψηλή επιδότηση, “φωτογραφίζοντας” τον Μένιο Φουρθιώτη. Ο πρώην υπουργός Εργασίας προχώρησε σε αυτή την ανάρτηση “για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε σκόπιμες παρερμηνείες των τοποθετήσεών του”, όπως τονίζει, ενώ επαναλαμβάνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς που έγιναν μόλις αποκαλύφθηκε το κόλπο με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, υπογραμμίζοντας πως “η κυβέρνηση έδωσε τέλος σε τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές”.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βρούτσης στην ανάρτησή του για το θέμα αναφέρει τα εξής:

“Σχετικά με σκόπιμες παρερμηνείες των τοποθετήσεών μου, επαναλαμβάνω:

Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας.

Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Τα γεγονότα αυτά τα έχω επισημάνει επανειλημμένα τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές ως απάντηση μου σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση έδωσε τέλος σε τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές! Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε να έχει μαζί μου η εφημερίδα “Documento” σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι όποιες διαφορετικού τύπου ερμηνείες αυτών που είπα είναι αυθαίρετες”.

“Ήρθε με μπράβους, έσπαγε πόρτες – Από 1.000 ευρώ μισθό έφτασε να δηλώνει… 80.000”

Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σχετικά με τις κομπίνες που έστηναν επιτήδειοι εργοδότες, δηλώνοντας υπέρογκες μισθολογικές απολαβές στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, προκειμένου να εισπράξουν υπερβολικά ποσά ως κρατική επιδότηση από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Βρούτσης “φωτογράφισε” τον Μένιο Φουρθιώτη, μιλώντας για γνωστό παρουσιαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση δήλωσης πλασματικού μισθού προκειμένου να λάβει υψηλή επιδότηση.

Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα, επικαλούμενα μαρτυρίες υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, ο Μένιος Φουρθιώτης από 1.000 ευρώ μεικτά που εισέπραττε τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες παραγωγής, βρέθηκε ξαφνικά -λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας- με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε επιδότηση που έφτανε έως και τις 24.000 ευρώ, καθώς το πρόγραμμα επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%. Εκτός από τον παρουσιαστή, το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν και άλλοι συνεργάτες του.

Αμέσως στον ΕΦΚΑ “χτύπησε” το σύστημα και σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν στην αρμόδια διεύθυνση, διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δώσει αύξηση στον….εαυτό του εν μία νυκτί, για να αποκομίσει -παρανόμως- υπερβολική επιδότηση από το πρόγραμμα.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να “παγώσει” τις πληρωμές του προγράμματος για να διερευνήσει όλες τις “ύποπτες” υποθέσεις, ενώ έβαλε και “κόφτη” στις μισθολογικές απολαβές όσων συμμετέχουν, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά.

Ήρθε στο υπουργείο με μπράβους και κλωτσούσε πόρτες

“Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε μένα κάποιος που φώναζε -δεν μπορώ να πω ονόματα- με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο, διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60.000 έως 80.000 ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν”, αποκαλύπτει ο κ.Βρούτσης.

“Δεν μπορούσα να το δεχτώ. Όχι ως υπουργός, ως πολίτης. Έπρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Άλλαξα τον νόμο κι έτσι με το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να κλείσει την… τρύπα” που υπήρχε στο πρόγραμμα και την οποία φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο γνωστός παρουσιαστής, ενώ αποκαλύπτει πως λίγες ημέρες πριν την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα δέχτηκε “επίσκεψη” από εκείνον στο υπουργικό του γραφείο, για να πληρωθεί. “Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλωτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή”, ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς για το αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο ο κ. Βρούτσης απάντησε: “Όχι, ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως με εξόργισε και μου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε μέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να με βρίσουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Έλεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις