Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Για τρομακτικά νούμερα κάνει λόγο ο Σαρηγιάννης

ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Για τρομακτικά νούμερα κάνει λόγο ο Σαρηγιάννης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη για τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μετά το Πάσχα.

05.04.2021 | 17:52

Δραματική εκτίμηση από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται αν δεν πετύχει η διαδικασία των self test τα πράγματα να είναι άσχημα όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά δεν απέκλεισε μάλιστα μετά το Πάσχα να δούμε εκτίναξη νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα”, στον Real Fm 107,1 “δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Πάσχα. Και μέχρι τότε, εφόσον αποτύχει και η διαδικασία των self test, δεν θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα τη μέρα αλλά για διπλό και για τριπλό αριθμό”.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι “το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και βαίνει αυξανόμενο, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στην Κοζάνη. Στην Αχαΐα η πρόβλεψή μας είναι ίδια… Η ταχύτητα αύξησης είναι πολύ σημαντική και αυτό είναι το πραγματικά επίφοβο, σε συνδυασμό ειδικά με τη Θεσσαλονίκη με το γεγονός ότι αντικειμενικά μιλώντας μπορεί να έχουμε 82% πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, αλλά αυτό αντιστοιχεί σε διαθέσιμες 26-28 κλίνες, εχθές. Που σημαίνει ότι τα περιθώρια δεν είναι πολύ μεγάλα, ειδικά αν δει κανείς την προβολή μέχρι το τέλος του μήνα”. Οπότε, συνέχισε, “το κυρίαρχο εδώ είναι να μην φτάσουμε στο επίπεδο του Νοεμβρίου”. Σε ερώτηση “πόσο απέχουμε”, απάντησε: “δεν απέχουμε, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσουμε…”.

Σημαντικά τα self test

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε “σημαντικό μηχανισμό” τα self test “με την έννοια της δυνατότητας που έχουν, βάζοντας σε καραντίνα τους ανθρώπους που είναι θετικοί, να σταματήσουν τη διασπορά με το μαχαίρι”. Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε πως θα μπορούσαν να ανοίξουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου, εφόσον είναι διαθέσιμα τα self test και οι υπόλοιπες τάξεις “να πάνε μετά το Πάσχα”.

Ο καθηγητής αναμένει ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων και σε πανελλαδικό επίπεδο έως τις 18 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά.

“Πρέπει να αναχαιτίσουμε τώρα τον ιό” σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι “αυτό που μπορεί να ανοίξει είναι το Λύκειο στις 12 Απριλίου, εφόσον υπάρχουν τα self test και οι υπόλοιπες τάξεις “να πάνε μετά το Πάσχα”.

Exit mobile version