Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / AstraZeneca αντικατάσταση: Οι πολίτες ζητούν να αλλάξουν το εμβόλιο
ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca αντικατάσταση: Οι πολίτες ζητούν να αλλάξουν το εμβόλιο

AstraZeneca αντικατάσταση: Ουρές στα φαρμακεία για αντικατάσταση του ραντεβού.

Έντονη ανησυχία φαίνεται ότι επικρατεί σε εκατοντάδες πολίτες και στη χώρα μας μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που κατεγράφησαν στο εξωτερικό μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο θάνατος 65χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, χωρίς όμως να έχει συνδεθεί με τον εμβολιασμό, προκάλεσε αντίστοιχες δυσπιστίες και φόβους σε πολίτες που έχουν κλείσει ήδη ραντεβού. Και επειδή από την πρώτη στιγμή υπάρχει δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού και μέσω των φαρμακείων, ήδη εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να ζητήσουν να αλλάξουν το εμβόλιο με άλλης εταιρείας.

Δείτε ακόμη: Τα «κόλπα» για επιλογή εμβολίου και οι κόφτες στο emvolio.gov.gr

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο σύστημα για τροποποίηση σκευάσματος το οποίο να σημειωθεί ότι είναι αυτοματοποιημένο, ενώ καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στα φαρμακεία.

white and black plastic bottle

Όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος,

 «Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού  για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή την δυνατότητα. Επομένως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου».

Πάντως στα μέσα Μαρτίου οπότε και είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες ειδήσεις περί παρενέργειών του συγκεκριμένου εμβολίου στην Ευρώπη, είχε επικρατήσει και στην χώρα μας έντονη δυσπιστία στους πολίτες. Μάλιστα αρκετοί πολίτες δεν είχαν παραστεί στο ραντεβού τους που ήταν προγραμματισμένο. Όπως είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ και αρμόδιος για τους εμβολιασμούς Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 16 Μαρτίου οπότε και είχε «φουντώσει» η ανησυχία, περίπου το 15% των πολιτών δεν είχαν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα. Βέβαια από τότε η ανησυχία είχε καμφθεί, αλλά επανήλθε λόγω των περιστατικών που εξετάζονται και στην χώρα μας.

AstraZeneca αντικατάσταση: Αλλάζουν εμβολιαστικά κέντρα

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες και το φαινόμενο της αλλαγής εμβολιαστικού κέντρου από πολλούς πολίτες με αποτέλεσμα να αλλάζει και η εταιρεία του εμβολίου. Φαινόμενο που απασχολεί δεόντως τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις