Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν – Ερντογάν: Γιατί ο πλανητάρχης αρνείται την επικοινωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν – Ερντογάν: Γιατί ο πλανητάρχης αρνείται την επικοινωνία

Μπάιντεν - Ερντογάν: Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως δεν είναι προς το παρόν, τουλάχιστον, διατεθειμένος να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν. 

Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αμύνης Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένος να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο η Άγκυρα συνεχίζει να έχει στην κατοχή της το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού ΥΠΕΘΑ Λόιντ Τζείμς Όστιν με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας Ουάσιγκτον, καθώς και την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Τουλάχιστον έξι τα περιστατικά με τις τουρκικές ακταιωρούς, αναφέρει το Λιμενικό

Το σημερινό τηλεφώνημα Λοίντ με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, την οποία και καλεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Αμερικανός Υπουργός ξεκαθάρισε στον Ακάρ ότι αυτό είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Μπορεί, μεν, ο πάγος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ να «έσπασε» σε επίπεδο υπουργών με την πρώτη αυτή τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τζό Μπάιντεν, όμως, φαίνεται πως δεν είναι προς το παρόν, τουλάχιστον, διατεθειμένος να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν.

Ταγίπ Ερντογάν

Βγαίνει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το Γιαβούζ

Στον δρόμο της έντασης βαδίζει απροκάλυπτα η Τουρκία. Μετά από τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως είναι γνωστό, το «Γιαβούζ» έκανε γεωτρητικές εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για πολλούς μήνες – από τον Απρίλιο ως τις αρχές Οκτωβρίου του 2020, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, όταν αποχώρησε , η επίσημη εξήγηση που είχε δοθεί από την τουρκική πλευρά ήταν ότι αυτό συνέβη διότι έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης στο πλωτό γεωτρύπανο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν διευκρίνισε σε ποια θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα κατευθυνθεί το «Γιαβούζ». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντονμέζ είπε: «To Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις