Ελληνοτουρκικά – Γιαβούζ: Η Τουρκία αρχίζει ξανά τα “παιχνίδια”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – Γιαβούζ: Η Τουρκία αρχίζει ξανά τα “παιχνίδια”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελληνοτουρκικά - Γιαβούζ: Την επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

02.04.2021 | 21:08

Την επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Φατίχ Ντονμέζ, μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις προειδοποιητικές βολές των Ευρωπαίων ηγετών. Και όλα αυτά στη σκιά των προκλήσεων των τελευταίων ωρών στο Αιγαίο, όπου διακινητές προωθούν μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στις έρευνες που σχεδιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Τo Yavuz σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο”

“To Oruc Reis συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Barbaros πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Yavuz ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες του εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Tην Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει κλίμα καλής θέλησης από την Αγκυρα και να πάψει η Τουρκία τις προκλήσεις. Στα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση “5+1” στη Γενεύη για το Κυπριακό και η Άγκυρα, πριν από κάθε σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, συνήθως προχωρά σε προκλητικές ενέργειες πάντα πιστη στο δόγμα “δυνατοί στο τραπέζι, δυνατοί και στο πεδίο”.

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Σαρλ Μισέλ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, να υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη η τουρκική πλευρά να επιδείξει πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης πρόταξε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί εποικοδομητικά στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, στις 27 με 29 Απριλίου. Επιπλέον, μίλησε για τη σημασία της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές επαναρχίσουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής συμφωνίας.

Exit mobile version