Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τανσού Τσιλέρ: Φαβορί για τη θέση του Τσαβούσογλου
ΚΟΣΜΟΣ

Τανσού Τσιλέρ: Φαβορί για τη θέση του Τσαβούσογλου

Τανσού Τσιλέρ: Μια παλιά γνώριμη της Ελλάδας υποψήφια για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μια παλιά γνώριμη της Ελλάδας προαλείφεται για διάδοχος του Μεβλούτ Τσαβούσολγου στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Πρόκειται για την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ. Αν και δεν είναι το μοναδικό όνομα που έχει «πέσει στο τραπέζι» περιγράφεται ως φαβορί από διάφορους δημοσιογράφους, που επικαλούνται τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Τσιλέρ με την Ουάσινγκτον, σε μία εποχή που ο Ερντογάν επιχειρεί να λιώσει τον πάγο που έχει δημιουργηθεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την κρίση στα Ίμια, καθώς στις 8 Ιουνίου του 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της σκληροπυρηνικής Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας. Η Τανσού Πενμπέ Τσιλέρ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και πήρε το διδακτορικό της από Yale στα Οικονομικά. Κατά την επιστροφή της στην Τουρκία φάνηκε να την κερδίζει η ακαδημαϊκή καριέρα. Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Η Τσιλέρ θεωρείται πολιτικό παιδί του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Υπήρξε η διάδοχος του Ντεμιρέλ στην ηγεσία του κόμματος του Ορθού Δρόμου. Το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών. Στις 28 Ιουνίου 1996, ο Ερμπακάν ανέλαβε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Εκείνη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση αυτή άντεξε ένα χρόνο.  Το 2002 όταν το κόμμα της δεν κατόρθωσε να μπει στη βουλή αποχώρησε από την πολιτική. Το όνομά της έχει συνδεθεί με τη διαφθορά και έχει κατηγορηθεί για στενή σχέση με το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα.

Τσιλέρ Γιλμάζ

Τανσού Τσιλέρ: Το αντίπαλον δέος του Δημοσθένη Βεργή

Μνημειώδης έχει μείνει στην Ελλάδα η αφίσα με την οποία ο πρόεδρος των Οικολόγων Δημοσθένης Βεργής κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Σε αυτή απεικονίζεται γυμνός πάνω σε μια βραχονησίδα και απευθύνεται στην Τανσού Τσιλέρ με τα λόγια: «Τσίλερ, έλα να την πάρεις».

Βεργής
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις